Zavřít reklamu

Po boku nových aplikací a funkcí, jako je například Najít či tmavý režim, jsme se v iOS 13, a potažmo v iPadOS 13, dočkali také přepracování některých aplikací. Mezi ně patří například Fotky, anebo Připomínky. Veškeré jmenované novinky jsme si již rozebrali v minulých článcích, tedy kromě poslední zmíněné aplikace s názvem Připomínky. Jablečná společnost přepracování aplikace Připomínky oznámila již na WWDC 2019, avšak pro veřejnost je tato nová verze k dispozici pouze několik dní, společně s vydáním iOS 13/iPadOS 13. Později se samozřejmě přepracované aplikace dočkáme i v operačním systém macOS 10.15 Catalina, který by měl spatřit světlo světa již na několik dnů. Přepracovaná aplikace Připomínky se dá nově považovat za jedinou aplikaci k poznačování připomínek, kterou budete potřebovat. Jak už to bývá ve zvyku, tak je celá aplikace velice jednoduchá a hlavně pokroková. Pojďme se tedy na ni podívat podrobněji.

Design

Hned jako první věc, které si všimnete, je přepracování designu. Připomínky nově samozřejmě podporují tmavý režim, avšak to rozhodně není ta hlavní designová změna. Nově se v aplikaci nachází vylepšené uživatelské rozhraní, které je jednak modernější, a jednak je jednodušší na organizaci. Připomínky se nově dělí do čtyř kategorií – Dnes, Naplánované, Vše a Označené. Kategorie Dnes slouží pro zobrazení všech připomínek, které vás dnes čekají. V Naplánovaných se poté zobrazují připomínky, které u sebe mají nastavené přesné datum. V rámci kategorie Vše najdete samozřejmě všechny poznámky a v Označených najdete vámi zvýrazněné poznámky, abyste se mohli odlišit od ostatních. Níže se poté nachází vaše seznamy připomínek – například domácí, pracovní, či jiné.

Seznamy a připomínky

Přidání nového seznamu je v nové verzi Připomínek velice jednoduché – stačí v pravém dolním rohu klepnout na možnost Přidat seznam. Zde už si poté vyberete název a ikonu. V rámci těchto vámi vytvořených seznamů si poté můžete přidávat připomínky tak, že seznam rozkliknete a v levém dolním rohu klepnete na tlačítko Nová připomínka. Při zapisování připomínek si pomocí ikony „i“ můžete nastavit další podrobnosti, jako je například připomenutí v daný den, na daném místě, či při konverzaci s nějakým uživatelem. Velice zajímavá možnost je právě připomenutí při konverzaci s daným uživatelem, kdy se připomínka zobrazí tehdy, kdy otevřete v aplikaci Zprávy konverzaci s kontaktem, který si nastavíte. Nastavení připomínek je v rámci iOS 13 o mnoho intuitivnější, než v minulé verzi iOS. Musím říct, že jsem aplikaci Připomínky nikdy nikterak nevyužíval, avšak s touto aktualizací jí začínám přicházet na chuť.

Přidání uživatelů

Pokud se například s přáteli chystáte na nějaký výlet, anebo si chcete vytvořit rodinné připomínky s domácími úlohami, tak k tomu můžete využít úpravy seznamů. V rámci seznamů si totiž můžete nastavit další uživatele, kteří budou schopni konkrétní poznámku vidět. Stačí si rozkliknout seznam a v pravém horním rohu klepnout na ikonu tří teček. Poté se objeví menu, kde už stačí zvolit možnost Přidat uživatele. Pak už si jen zvolte, jakým způsobem chcete uživatele k seznamu přidat, a je hotovo.

Nástrojová lišta

Při vytváření připomínky se nad klávesnicí zobrazuje malá lišta, která vám dokáže vytváření připomínky velmi ulehčit. K dispozici jsou dohromady čtyři ikony. Pokud zvolíte ikonu hodin, tak si můžete rychle nastavit čas, kdy je nutné připomínku vykonat. Pokud zvolíte ikonu lokace, tak si můžete nastavit konkrétní lokaci, při které se vám připomínka připomene. Stisknutím ikony vlaječky se připomínka označí a objeví se v Označených, pomocí ikony fotoaparátu můžete poté k připomínce přidat fotografii, anebo dokument. Každá připomínka může být poté nově vybavena URL adresou, anebo tzv. vnořenými úlohami.

Organizace připomínek

Nově si můžete v aplikaci Připomínky vytvářet jakési složky se seznamy. Pokud například máte více seznamů, které spolu souvisí, tak je můžete přenést do jediné složky. Jednoduše stačí, abyste jeden list pomocí prstu přetáhnuli na druhý. Dá se říct, že to samé platí i pro samotné připomínky. Abyste vytvořili vnořenou úlohu, tak jednoduše stačí jednu připomínku přetáhnout na druhou.

Aplikaci Připomínky si poté ještě o něco více užijí uživatelé, kteří používají angličtinu. Ti mohou totiž využít inteligentnější Siri, anebo možnosti napsání připomínky ve formátu „koupit banány každý den“, kdy aplikace rozezná slova „každý den“ a automaticky podle nich nastaví připomínku. I když je přepracování aplikací opravdu skvělé, tak jde vidět, že se jedná o prvotní verzi. Nalezneme zde totiž malé chybky, například fakt, že každý měsíc má v Připomínkách 31 dnů. Tyto chyby však Apple opraví co nejdříve v rámci softwarové aktualizace, takže se rozhodně není čeho bát. V případě, že jste ještě nikdy aplikaci Připomínky nevyužili, tak právě nyní je ta pravá chvíle, kdy byste to měli alespoň vyzkoušet. Sám jsem byl novými funkcemi velice překvapený.

Dnes nejčtenější

.