Zavřít reklamu

Pamatujete si na ten skvělý “gangsta” pocit, když jste před lety do školky přišli s botami, které za chůze blikaly? Všichni vaši kamarádi byli zpravidla z tohoto výdobytku moderní techniky (alespoň pro vás) naprosto paf a bez problému vám přepouštěli svá VIP místa na pískovišti či židličku vedle nejhezčí dívky ve třídě při pauzách na svačinky či obědy. Vsadím se, že mnozí z vás určitě ano. Doba se však značně posunula a pouhé blikající botky nyní již tolik parády neudělají. Pokud je však propojíte se svým chytrým telefonem, je tato písnička už úplně o něčem jiném. 

Tuto filozofii razí alespoň firma Geox, jejíž boty jsou již na trhu poměrně zaběhlé a to i v našich končinách. Rozhodla se proto vytvořit model XLED určený dětem (či lidem se skutečně malou nohou), který lze spárovat přes Bluetooth s mobilním telefonem a pomocí speciální aplikace ovládat LED pásek umístěný na patě boty. Ale pozor, nejedná se “jen” o různé měnění barviček světla či jeho zhasínání a opětovné zapínání. Aplikace totiž umožňuje do bot poslat i krátkou zprávu, která se na LED pásku zobrazí a bude na něm neustále rotovat.

Boty lze ovládat nejen přes aplikaci, ale i přes tlačítko implementované v jejich jazyku. Od něj však očekávejte jen a pouze elementární ovládání barev, popřípadě zapínání a vypínání pásku. Text do bot tedy dostanete jen přes aplikaci, což však vzhledem k tomu, jak oblíbené smartphony v dnešní době jsou a že vše probíhá jen přes Bluetooth rozhodně není problém. Co se pak týče napájení LED proužku, to zajišťuje malý akumulátor zabudovaný přímo v botě. Jeho kapacitu sice výrobce neuvádí, vzhledem k velmi nízké energetické náročnosti LED je však pravděpodobné, že boty příliš časté dobíjení vyžadovat nebudou. A i kdyby ano, chodit se v nich samozřejmě dá, přestože budou vybité. Na každý pád jim energii dodáte přes USB port, který je též implementován v jazyku.

Podtrženo, sečteno – Goex XLED jsou skutečně velmi zajímavé boty, které dají i vašim nohám okusit kouzlo smart technologií. Snadnější chůzi vám sice nezaručí, zato zajistí, že budete na ulici nepřehlédnutelní – zejména pak ve tmě. Cena pohybující se v rozmezí 2390 až 2590 korun je navíc skutečně příjemná a jen otevírá dveře většímu rozmachu těchto bačkůrek. Škoda jen těch velikostí. 

Dnes nejčtenější

.