Zavřít reklamu

Co kdybychom na to tentokrát šli trochu jinak a já vám hned na úvod odpověděl na nejpalčivější otázku lidstva. Potřebujeme samozavazovací boty Nike Adapt BB ovládané iPhonem? Jasně, že ne! Stejně tak, jako nepotřebujeme auta jezdící přes 400 km/h, stejně, tak, jako nepotřebujeme tři objektivy ve smartphonu nebo zubní kartáček s aplikací. Kdybychom však nic z toho neměli, nebyl by ten život až taková legrace. Navíc by hrozilo zjištění, že jídlo se dá také jíst rukama a nepotřebujeme k tomu příbor. Pojďme tedy zapomenout na racionalitu všeho co je kolem nás a vyzkoušet jaké to je, když místo zavazování tkaniček stisknete tlačítko na svém telefonu.

CJ2A0183

Nike Adapt BB uvedla společnost Nike na trh ve velmi omezeném počtu a pouze v USA za cenu 350$. Boty byly však okamžitě vyprodané a v současné době je možné je sehnat pouze v rámci přeprodejů. V závislosti na velikosti se ceny včetně poštovného pohybují mezi 15 000 až 18 000 Kč za nový nepoužitý pár v kompletním balení. Pokud máte štěstí, dokážete se dostat i na cenu okolo 12 000 Kč. Žádnou racionalitu v tom nehledejte, prostě je buď chcete a pak akceptujete cenu přeprodejců a nebo je nechcete a pak vám může být jedno, kolik tenisky stojí.

Boty po zakoupení obdržíte v skutečně velké krabici, jejíž součástí je návod, nabíjecí podložka, kabel a adaptér. Zatím co první varianta samozavazovacích bot od Nike s označením HyperAdapt (nepočítáme Nike Mag!) se nabíjí pomocí dvojice indukčních podložek jenž se magneticky připevní. Novinka Adapt BB se nabíjí pomocí velké podložky, na kterou stačí obě boty položit a pomocí indukčního přenosu energie dojde k jejich nabíjení. Balení vypadá na poměry společnosti Nike skutečně exkluzivně a od první chvíle víte, že jste si koupili prémiové tenisky, což jistě potěší každého, kdo je chce především do sbírky.

Pokud jste milovníci čistoty a vše chcete mít dokonale vyleštěné, mám pro vás špatnou zprávu. Nabíjecí podložku totiž už špinavou z balení vytáhnete a ať uděláte cokoli na světě, bude čím dál tím špinavější. Na jakoukoli možnost povrch vyčistit můžete rovnou zapomenout. Nepřišel jsme na to z jakého materiálu je podložka vyrobena, ale zašpiní se i špatným pohledem.

Otisky prstů, prach a zkrátka cokoli vás jen napadne se na indukční podložce objeví a již nikdy nezmizí. Samotná nabíječka se připojí do sítě pomocí přidávaného USB kabelu a adaptéru. Následně stačí položit boty na podložku a začnou se nabíjet. O aktuálním stavu nabití opět vidíte přehled přímo v aplikaci. Upřímně řečeno jsem čas potřebný k nabití neměřil, ovšem nejedná se o nic tragického a boty se nabijí z 50 % na 100 % za méně než dvě hodiny. Navíc se tak nějak počítá s tím, že je budete nabíjet především v noci.

Nike Adapt BB nabijecka

Boty vám dorazí domů již nabité, a tak nezbývá než si z App Store stáhnout aplikaci Adapt, pomocí které propojíte telefon s teniskami. Aplikace vás sama vyzve, abyste si obuli boty, které poté mírně utáhne a tím dojde k jejich spárování s telefonem. Připojení probíhá přes bluetooth a upřímně řečeno netuším, jak to Nike dělá, ale rychlejší odezvu na bluetooth, než má Nike Adapt BB, jsem nikdy v životě nezažil. Nejen, že i když týden boty nenazujete a poté spustíte aplikaci okamžitě fungují, ale i odezva na cokoli, co uděláte, je extrémně rychlá.

Nike adapt bb application

Při prvním nastavování bot se také setkáte s celkem vtipnou hláškou, kdy musíte boty nejprve aktualizovat a poté restartovat. Pokud tedy zrovna spěcháte, musíte počkat, až se boty restartují. To však samozřejmě berte s vtipem, jelikož aktualizace vyšla zatím jedna a nevěřím, že by další firmware vycházel co den. Co se týká samotného ovládání, můžete pomocí aplikace boty utáhnout a povolit s tím, že můžete utáhnout každou zvlášť přesně tak jak vám vyhovuje.

Nyní vás možná napadá, co se stane, když botám dojde energie a vy si je nebudete mít možnost vyzout. Taková chvíle nemůže nastat, protože na to v Nike mysleli a tak v případě, kdy již v botách dochází šťáva, neumožní vám aplikace žádnou akci kromě rozvázání tkaniček, respektive povolení bot. Pokud navíc aplikaci zrovna nemáte po ruce, můžete boty ovládat pomocí dvojice diod, které slouží také jako tlačítka pro zatáhnutí a povolení obuvy.

Máte přehled o stavu baterií v botech, můžete měnit barevné podsvícení diod na podrážce a také si ukládat různá nastavení. Pokud tedy jdete trénovat, nastavíte si režim trénink, kdy se boty utáhnou přesně tak, jak to chcete při tréninku a změní barvu diod na takovou, kterou chcete při tréninku. Jakmile skončí trénink a jdete se protáhnout a poté zamíříte do šatny, stačí jediný dotyk na displeji a změníte boty do režimu, který jste si předem nastavili, jenž například po tréninku povolí boty a přepne diody na méně agresivní barvu.

Nike Adapt BB black

Aplikace tedy v zásadě umí změnit barvu diod na jednu ze 13 odstínů nebo je zcela vypnout, utáhnout nebo povolit boty, zjistit stav jejich baterie, zcela je rozvázat stiskem jediného tlačítka a změnit jejich nastavení v rámci vámi přednastavených režimů. K dispozici je také další pokročilé nastavení aplikace, kde lze boty aktualizovat, přejmenovat, vybrat jejich vzhled (Nike uvedl dvě barevné varianty) anebo přidat do aplikace další pár. Máte také možnost uzpůsobit boty ortopedickým pomůckám nebo speciální vložkám a tak dále.

Je důležité si uvědomit, že Adapt BB jsou basketbalová obuv a kladou důraz na maximální využití právě při tomto sportu. To znamená, že se v nich mnohem lépe skáče a běhá, než chodí. Jako basketbalovou obuv je tedy musíte brát a pokud vám vadí vyšší boty, které stahují celou nohu a jsou určené skutečně primárně pro sport, pak nejsou Adapt BB pro vás. Naopak pokud hrajete basketball a potřebujete mít nohu co nejvíce staženou ve všech směrech, aby vám nehrozil při každém dopadu výron, pak jsou Adapt BB bot, které si zamilujete. Bota totiž nemá narozdil od svého předchůdce Nike Hyperadapt klasické tkaničky, ale stahuje se celá, a to nejen na nártu, ale přitáhne se také pata ke špičce.

nike adapt BB

Složitě se to popisuje, ale nefunguje to tak, že by se zmenšila velikost boty, ale vrchní část, kterou máte u achilovky, se zkrátka přitáhne směrem k nártu a bota doslova přilne k vaší noze, což je naprosto jedinečný zážitek, který rozhodně stojí za to vyzkoušet a žádné jiné boty, se kterými jsem se kdy setkal, nic podobného nenabízí. Basket jsme hrál profesionálně naposledy před více než deseti lety a od té doby se boty rozhodně vyvinuly, ovšem já osobně jsem nikdy nic lepšího, co se stažení celé nohy a bezpečnosti při hře co se zranění kotníků a nártů týká, nezažil.

Co se týká zpracování samotných bot, i zde je vidět prémiovost, tedy minimálně na poměry Nike. Připadá mi, že výrobce ať už u HyperAdapt tak i u Adapt BB dbal na to, aby zákazníci za vyšší cenu oproti klasickým teniskám dostali nejen technologie, ale také kvalitnější obuv, než je zvykem. Švy jsou skutečně perfektně zpracované, nikde nenajdete milimetr lepidla nebo navzájem nepasující části. Boty jsou skutečně velmi lehké a při prvním potěžkání doslova nevěříte, že je možné, aby se v nich ukrýval motorek, baterie a další součástky.

Nike Adapt Red light

I zde tedy Nike opravdu dbal na to, že se jedná o sportovní obuv, ve které dokonce hrají někteří hráči NBA a testy probíhaly právě během tréninků těch nejlepších basketbalistů světa. Mluvit o neklouzající podrážce s technologií pro co nejlepší výskok je pak asi nošením dříví do lesa, vše totiž pochopitelně Nike splnil. Jedná se tak nejen o technologicky zcela jinou obuv, než která je běžně dostupná, ale také o skutečně kvalitní sportovní pár bot, ve kterém mohou hrát i hráči NBA.

Co mi osobně chybí, je nějaké to měření. Přece jen, když už je v botách bluetooth a baterie, není problém do nich dodat také akcelerometr, který by automaticky měřil počet kroků, výskoků a tak dále. Jednak by bylo měření přesnější než s chytrým náramkem, ale hlavně by bylo integrováno do jednoho „zařízení“, které kromě akcelometru již stejně obsahuje vše potřebné, aby k němu mohlo dojít. To je však jediná drobnost, kterou bych si od příští generace představoval.

Nike Adapt BB boty

Také jsem příliš nepochopil, proč diody svítí pouze během okamžiků, kdy boty nastavujete nebo s nimi nějakým způsobem pracujete. Je škoda, že se nerozsvítí například při výskoku nebo rychlejším pohybu a není možné je rozsvítit jinak, než že spustíte aplikaci a začnete s teniskami aktivně pracovat. Aplikace neumožňuje jakékoli nastavení doby, po kterou mají diody svítit stejně tak jako možnosti při kterých příležitostech svítit mají. Stejný problém mám také s teniskami Hyperadapt. Je mi jasné, že si nyní říkáte, že svítící boty jsou cool jedině do školky, ale když už máte na výběr barvy podsvícení tak, abyste tenisky sladili se svým dresem, tak proč nemohou svítit neustále nebo alespoň příležitostně během nějaké akce.

Adapt BB

Basket jsem pověsil na hřebík před více než deseti lety, a tak jsem si Adapt BB kupoval skutečně jen do sbírky na občasné nošení. Pokud je však chcete naplno využít, je potřeba je vnímat jako botu na basketball, čemuž odpovídá také design. Osobně mám ještě první generaci HyperAdapt v bílé barvě, které jsou pro mě osobně jedny z nejhezčích tenisek, jenž Nike kdy vyrobilo. Mají také technologii pro samozavazování, ovšem nenabízí možnost propojení s telefonem. Pokud vám však jde jen o samozavazování a nemáte hluboko do kapsy, volil bych kvůli pohodlí a designu přeci jen HyperAdapt. Ty jsou však bohužel ještě o poznání vzácnější než AdaptBB a tak je pod dvacet tisíc v normálních velikostech není příliš reálné sehnat, jedná se totiž opět o boty, které již nejsou na trhu a samotný Nike je prodával za 700€.

Nike HyperAdapt, předchůdce AdaptBB

Nike HyperAdapt

Záleží tedy čistě na vás, zda máte rádi tenisky a chcete zkusit něco nového a zejména na tom, zda pro vás boty mají takovou hodnotu, za kterou se prodávají. Pokud ne, pak vám k představě o tom, jak technologie funguje, stačí tato recenze. Pokud jste sběratelé tenisek nebo zkrátka jen milujete něco, co nemá každý a co je technologicky dál než běžné „kecky“, pak je vyzkoušejte! Za mě osobně je super, že Nike vyrábí podobné věci a v příštím roce se samozavazovacími teniskami přijde také Puma, která je již oficiálně představila. Nejedná se sice o nic, bez čeho nemůžeme žít a vyvíjet lék na rakovinu je rozhodně užitečnější, než tenisky které se sami zavazují, ale na druhou stranu podobně blbosti nám přináší pokrok, který se následně využije mnohem hodnotněji.

Nike Adapt BB

Dnes nejčtenější

.