Zavřít reklamu

Včerejší pozdní večer se nenesl jen v duchu představení nových phabletů Galaxy Note 10 a Note 10+ z dílny Samsungu, ale i odhalení nového laptopu Galaxy Book S. Přestože se notebooky od Samsungu ve světě netěší takové pozornosti, jakou by si možná zasloužily, faktem je, že minimálně tento by své místo na výsluní zaujmout mohl. V mnoha ohledech má totiž skutečně co nabídnou a to víc – jednak se podobá MacBookům, ale může nepřímo naznačovat i jejich budoucí směřování. 

Novinka se chlubí 13” displejem a designem podobným tomu, který Apple používal u nedávno usmrceného 12” MacBooku. Mnohem zajímavější je však jeho ARM srdce, konkrétně čipset z dílny Qualcommu Snapdragon 8cx, který je zjednodušeně řečeno ušitý přímo na míru tomuto notebooku. Podle Samsungu by měl díky tomu nový stroj disponovat až o 40 % vyšším výkonem procesoru a o 80 % vyšším grafickým výkonem než současný Galaxy Book 2. Procesor je navíc podle všeho skoro až neuvěřitelně úsporný, jelikož notebook vydrží na jedno nabití při standardní zátěži parádních 23 hodin. Otázkou ale samozřejmě je, co si pod pojmem standardní zátěž představit a jak na tom tedy stroj bude při běžném používání jeho majitelů. Co se týče konektivity, tu zajišťují dva USB-C porty, ale i integrovaná podpora LTE. 

Skoro by se chtělo říci, že Galaxy Book S je převlečeným 12” MacBookem, jen s ARM procesorem. Přitom právě tuto cestu mnozí analytici Applu předpovídají a co víc – 12” MacBook by mohl být prvním strojem, který se tímto typem procesoru (tedy de facto z dílny Applu) pochlubí. V minulosti totiž na tomto stroji Apple testoval třeba velký trackpad či motýlkovou klávesnici a asi by tak nebylo příliš překvapivé, kdyby jej chtěl použít jako testovací i nyní – tím spíš, když se od něj neočekává žádný obří výkon a jeho prodeje jsou v porovnání s ostatními modely nižší. V současnosti byste jej sice v nabídce Applu hledali marně, to ale rozhodně neznamená, že se do ní nevrátí.

V tuto chvíli nezbývá než čekat na to, s čím se Apple v budoucnu vytasí. Samsung ale včera ukázal, že vize, kterou Apple alespoň podle mnoha analytiků a zdrojů z dodavatelského řetězce má, je rozhodně splnitelná a co víc – minimálně po stránce technických specifikací se jeví skvěle. Nyní je ale již řada na Applu. 

Zdroj fotek v galerii: The Verge

Dnes nejčtenější

.