Zavřít reklamu

Na ovládače fungující tak, že je stačí namířit na zařízení a to vykoná požadovanou věc jsme zvyklí možná tak ze sci-fi filmů. Faktem však je, že toto sci-fi se možná již brzy stane realitou. Něco podobného totiž chce Apple zavést také mezi iPhonem a HomeKitem, tedy platformou pro chytrou domácnost. Nemuseli bychom na nic klikat, ale k ovládání by stačilo zamířit na dané zařízení. V reálu by to tedy vypadalo tak, že byste chtěli například ztlumit intenzitu světla a jen byste svým telefonem namířili na žárovku či přípojku.

Jablečná společnost si nechala registrovat další patent, který toto úskalí řeší. Týká se zejména bezdrátových zařízení, která by se dala pomocí iPhonu efektivně ovládat a v určité vzdálenosti od předmětu by stačilo na něj jen namířit a potvrdit vykonání dané akce. Technické záležitosti tu moc rozebírat nebudeme, ale systém by byl postavený na nejrůznějších senzorech, včetně kompasu, gyroskopu a ultrasonického čipu. Ty by mezi sebou neustále spolupracovaly, detekovaly polohu zařízení a na základě toho vyhodnocovaly, jaký přístroj má být akcí uživatele ovlivněn. Jednoduše by senzory došly k závěru, že zrovna míříte třeba na televizi a poklepáním na displej telefonu či zatřesením byste ji vypnuli. Zároveň systém podporuje nejrůznější gesta, díky nimž by mohl uživatel ušetřit čas. Například by stačilo obrátit telefon obrazovkou dolu, což by zařízení, na které by byl namířen, vypnulo.

Využití by pochopitelně pokrylo také složitější gesta, jež by mohla mít různorodé funkce. Patent zároveň počítá také s využitím nejen blízkých zařízení, ale i vzdálenějších předmětů. V místnosti by tak mohlo být centrální ovládání, na nějž by mohl uživatel namířit telefon, udělat patřičné gesto a tím vypnout například stropní světlo ve vedlejší místnosti. Jak přesně by tento systém fungoval je zatím ve hvězdách, ale koncept zní nanejvýš zajímavě a s trochou štěstí by bylo ovládání uživatelsky přívětivé. Stačilo by k HomeKitu připojit veškerá chytrá zařízení v domácnosti a bez opuštění místnosti byste měli možnost ovládat veškerou chytrou elektroniku. Není to poprvé ani naposledy, co si Apple nechal podobný patent zaregistrovat. Ten z letošního ledna se týkal detekce uživatele při jeho příchodu domů a vykonání určitého sledu akcí. Zatím však ani není jisté, zda se vůbec tento koncept někdy využije. Uvidíme, s čím jablečná společnost v dohledné budoucnosti ještě přijde.

Dnes nejčtenější

.