Zavřít reklamu

Není tajemstvím, že americký prezident Donald Trump dlouhodobě usiluje o převedení celkové výroby do Spojených států. Podle agentury Reuters je možné řešení v dohledu, jelikož Donald Trump řekl, že Apple vyslyší jeho přání a otevře továrnu v Texasu.

Jedním z důvodů, proč Trump tak lpí na výrobě v USA je samozřejmě „dovozní daň“, která v mnoha případech podstatně zvyšuje cenu za jablečné produkty. Zhruba před rokem prezident slíbil Timu Cookovi, že iPhone nebude podléhat žádné dovozní dani. Někteří ekonomové tvrdí, že současná stav nemůže být dlouhodobý. Cena iPhonu XR by se tak kvůli této dani mohla zvednout ve Spojených státech až o 160 dolarů (necelých 3700 korun). V této souvislosti se minulý měsíc snažili zástupci Applu upozornit prezidenta, že podobný nárůst cen iPhonů by mohl poškodit americkou ekonomiku.

Souvisejíci

Trumpův vztah k Applu je ale jako na houpačce. V únoru roku 2015 vyzval k bojkotu Applu kvůli tomu, že společnost odmítla odemknout iPhone 5C, který měl pomoci policejním orgánům odhalit zločineckou síť. Pro FBI iPhone nakonec odemkla jiná společnost, ovšem žádná podstatná data pro vyšetřování se v telefonu nenacházela. Apple odmítl telefon odemknout, neboť by to vyžadovalo vyvinutí „zadních vrátek“ pro vládu, na což technologický gigant nechtěl přistoupit.

Tak či onak, že Apple má v úmyslu postavit továrnu v Texasu se dozvíme až z oficiálního prohlášení společnosti. Už před dvěma lety Donald Trump tvrdil, že se Apple podobné továrny chystá postavit, nic se ale dosud nestalo.

 

Dnes nejčtenější

.