Zavřít reklamu

Tajemná atmosféra okolo dlouholetého projektu Applu – Apple Car – by se dala krájet. Většinu novinek totiž lze vydedukovat pouze z veřejně dostupných patentů a nekonečného zástupu spekulací. Vlastně zatím ani není jisté, zda se jedná o samotné auto, nebo spíše jistou platformu, která by vývoj takového vozidla umožňovala. Z nejnovějších patentu to však vypadá spíše na možnost číslo jedna. Patentový úřad totiž poodhalil část unikátního designu, jímž by se potenciální projekt mohl chlubit.

Systém odpružení vozidla sice nezní příliš zajímavě, ale je nedílnou a podstatně důležitou součástí, která zásadně ovlivní finální výsledek. Speciální odpružení pneumatik autonomního auta Applu by totiž umožňovalo o poznání větší stabilitu, menší opotřebení samotných kol, a tedy příjemnější manuální řízení. Princip fungování je veskrze jednoduchý – systém odpružení by byl přímo napojen na rám a ten by jistým způsobem koordinoval pohyb řídícího kloubu, napojeného na kola vozidla. Nebudeme vás zatěžovat technickými podrobnostmi, nicméně by patent znatelně ulehčil řízení vozu samotnému uživateli a umožnil mu využít větší pole působnosti. Kromě toho by byl o poznání flexibilnější také potenciální autopilot a v manuálním režimu by vůči řidiči bylo vozidlo mnohem responzivnější.

Souvisejíci

Uvidíme, s čím vším se Apple nakonec vytasí. Zda však společnost buduje vlastní samořídící auto, nebo je vše pouze základem pro budoucí projekt je ve hvězdách. Sice to vypadá, že tu každý týden máme další ze série patentů, avšak to vše by mohlo sloužit pouze jako pojistka do budoucna. Konec konců, spousta tváří stojících za Apple Car ze společnosti odešla, včetně Huiberta Meese a Diomidia Katzourakise, který následně přešel do firmy Waymo. Jisté je, že Apple své plány nezahodil a nadále počítá s tím, že jednou samořídící auto z jeho dílny spatří světlo světa. Co si o celém konceptu myslíte? Přijde vám, že by takové vozidlo v konkurenci obstálo?

Dnes nejčtenější

.