Zavřít reklamu

Že Apple reklamy umí musí být jasné každému, kdo jich alespoň pár ve svém životě viděl. Spotů tvoří jablečná společnost obrovské množství, přičemž každý je svým způsobem originální a dokáže uživatele více či méně zaujmout. Přemýšleli jste však někdy nad tím, kolik jich vlastně kalifornský gigant za dobu své existence vytvořil?

Věděli jste, že se reklama na iPhone XR, kterou Apple vydal v zimě, natáčela v Praze a hráli v ní Češi?:

Odpověď na tuto otázku se snaží najít archivář Sam Henri Gold, který se již pěkných pár let zabývá vytvářením obřího archívu televizních a tiskových reklam, promo fotek a dalšího reklamního materiálu, který Apple vytvořil. Jeho rozsáhlý archív začíná v 70. letech minulého století a obsahuje stovky, ne-li tisíce velmi zajímavých záznamů. A právě ty jsou nyní k dispozici všem. Henri totiž celý archív zpřístupnil na Disk Google, takže si jej může prohlédnout prakticky každý, kdo má přístup k internetu. 

Archív je velmi systematicky rozčleněn podle mnoha kritérií, aby bylo hledání určitého obsahu v tunách materiálu co možná nejjednodušší. Vzhledem k množství však vždy nějakou chvíli zabere, což si ostatně můžete vyzkoušet i vy. Do archívu se dostanete přes tento odkazu a dále už je jen na vás, kam budou vaše virtuální kroky směřovat. 

Na světě je chvíli 

“Život” archívu je relativně zajímavý. Henri na něm začal pracovat teprve v březnu roku 2017, kdy zřejmě ani on sám netušil, do jakých rozměrů jej může vystavět. Zdrojem mu bylo zprvu především YouTube, avšak mnoho materiálu získal dle svých slov i od svých internetových přátel, kteří si třeba nějaké oblíbené reklamy ukládali do počítačů. K otevření archívu se pak archivář rozhodl především proto, aby se sám díky feedbacku návštěvníků ujistil, zda je vše seřazeno přesně a co vše, respektive zda vůbec ještě něco, chybí. 

Pokud vás tedy zajímá historie Apple reklam a to jak v digitální, tak tiskové podobě, mohl by být zpřístupněný archív místem přesně pro vás. I my při psaní tohoto článku jsme v něm totiž na dlouhé chvíle zakotvili a u některých reklam vzpomínali na minulost. Je totiž rozhodně na co se dívat a na co vzpomínat. 

  • Archív můžete navštívit zde 
apple-reklama-1984-fb

Dnes nejčtenější

.