Zavřít reklamu

Když byl Steve Jobs z Applu vyhozen, založil v roce 1985 spolu s několika svými spolupracovníky společnost NeXT, která se původně specializovala na navrhování velmi výkonných počítačových pracovních stanic převážně pro vysokoškolská pracoviště a business. NeXT fungoval až do roku 1997, kdy jej po návratu Steva Jobse Apple koupil za 429 milionů dolarů, což odpovídá při dnešním kurz zhruba 670 milionům dolarů (asi 15,4 miliard korun).

Společnost během svého působení prodala zhruba 50 000 počítačů. Jejich operační systém NeXTSTEP OS se stal základem dnešních operačních systémů MacOS, iOS, watchOS a tvOS a není tedy pochyb, že společnost měla jistý dopad na podobu prostředí v našich nynějších jablečných zařízeních. Během víkendu se na databázových webových stránkách Archive.org objevil velice zajímavý dokument společnosti NeXT z roku 1989.

Dokument o 138 stranách nahrál amatérský počítačový historik Kevin Savetz a můžete si jej prohlédnout pod tímto odkazem. Jedná se o knihu, která nabízí pohled na software společnosti, uživatelské rozhraní, periferie apod. „Nikdy jsem podobný katalog neviděl a nemohl jsem jej ani pořádně dohledat na internetu. Musel jsem ho tedy oskenovat a umístit na internet,“ řekl Savtez, který dokument nalezl v jedné z krabic zakoupených v počítačové zastavárně. Občas lze náhodou narazit na opravdové poklady. Své o tom ví i designér Greg Bridges ze Sydney, který při úklidu ve své kanceláři narazil na starou příručku Applu, která v 80.letech sloužila ke školení zaměstnanců.

Nadsenec nasel katalog spolecnosti NeXT

Dnes nejčtenější

.