Zavřít reklamu

Obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou n vlastní kůži to nepocítí jen ZTE či Huawei, ale velmi pravděpodobně i Apple.  Čínská vláda sice zřejmě proti jablečné společnosti zbrojit nehodlá, cla amerického prezidenta se však jeho produktů vyráběných právě z Číně dotknout mají. Vše by vyřešilo přesunutí výroby z Číny do jiných zemí, na čemž podle všeho dodavatelé Applu usilovně pracují. Jedním z nejvíce aktivních v tomto ohledu je Foxconn.

Právě zakladatel Foxconnu Terry Gou, tedy největšího dodavatele součástek jablečné společnosti, vyjádřil před pár dny v jednom ze zahraničních rozhovorů určité obavy z budoucnosti. I on vidí nyní jako nejvhodnější řešení problému Applu přesunutí části výroby mimo Číno – konkrétně na Tchaj-wan. Právě na něm totiž nyní kandiduje na prezidenta a tímto krokem by rád zemi pomohl. Kalifornského giganta už dokonce o odsouhlasení přesunu části dodavatelského řetězce do této země pořádal. Apple by se tak vyhnul potenciálních dodatečným clům na dovoz z Číny. Momentálně se šušká o tom, že představitelé společnosti uvažují o přesunutí 15 až 30% výroby právě tam, s čímž by neměla mít společnost žádný problém. Zakladatel dokonce odmítl jakékoliv pochyby o nedostatečné kapacitě, naopak podle jeho slov dokáže dodavatel pokrýt značnou část poptávky. Otázkou zůstává, jak by se k takovému kroku postavila samotná Čína. Konec konců, podobné stěhování by se mohlo promítnout i do politiky dané země. Asijská velmoc si na Tchaj-wan brousí zuby již delší dobu a takovýto postup by jí mohl dát záminku.

Co se Applu týče, ten se bojí obchodní války jako čert kříže. Cla na dovoz se totiž mohou zvýšit až na 25%, což by podle dopisu zaslaného americkému ministerstvu obchodu mohlo znamenat snížený ekonomický přínos společnosti v zemi. To znamená, že by Apple utržil poměrně nehezké ztráty, které by se promítly na nižším odvodu daní. To by pochopitelně mělo vliv také na ekonomiku Spojených států. Uvidíme, jak se k tomu technologičtí giganti a zároveň vlády obou zemí postaví. Pořád je šance na dohodu, ale ta se nyní zdá spíše nepravděpodobná. Co na tuto problematiku říkáte? Měl by se Apple vyvarovat pomyslné závislosti na Číně, nebo se pokusit o kompromis?

Foxconn sídlo

Dnes nejčtenější

.