Zavřít reklamu

Divadlo Steva Jobse je součástí Apple Parku –  kampusu společnosti Apple, jehož výstavba byla před časem úspěšně dokončena. Budova stojí na malém kopci v prostorách parku, a přístupová cesta k ní je záměrně navržena tak, aby návštěvníci divadla zpomalili a mohli si vychutnat každý z promyšlených architektonických detailů. Jaké zajímavosti skrývá interiér budovy?

Trochu čísel na úvod

Divadlo Steva Jobse kryje největší střecha z uhlíkových vláken na světě. Váží 80,7 tuny a spočívá na průhledném skleněném válci o průměru 41,1 metru. Strukturální oporu střechy tvoří čtyři vrstvy skla a střecha samotná sestává ze 44 identických panelů. Dohoda o výstavbě byla uzavřena v roce 2009, výstavba samotná pak byla dokončena v roce 2017.

Žádné dráty a kabely

Divadlo Steva Jobse, stejně jako zbytek Apple Parku, je zcela v souladu s filosofií společnosti Apple. Jednoduchostí a čistotou se vyznačuje nejen exteriér, ale i interiér budovy. Uvnitř se nenacházejí žádné  viditelné dráty, kabely nebo potrubí. Firmě Foster + Partners se podařilo veškeré toto vybavení skrýt pod střechu z uhlíkových vláken, podloženou skleněným rámem. Potrubí je skryté ve dvaceti spojích, oddělujících skleněné panely, v dalších spojích se ukrývají kabely pro napájení, data a zvuk. Nejsou zde viditelné ani reproduktory – ty se skrývají uvnitř střechy.

Pevné jako skála

Každý ví, že do oken se kameny neházejí. Asi jen málokoho by napadlo vrhat kameny na skleněné stěny Divadla Steva Jobse, pravdou ale je, že skla v této budově jsou schopná vydržet i větší nápor. Divadlo Steva Jobse by mělo odolat i zemětřesení. Venkovní terasa, skleněné panely i střecha totiž sedí na promyšlené konstrukci, připomínající kuličkové ložisko. Díky tomu setrvají tyto části v relativním klidu i v případě otřesů.

Méně je více

S původním návrhem na budovu přišel Steve Jobs, detaily jsou nicméně zásluhou Jony Iveho. Šéfdesignér Applu na nich pracoval spolu s lidmi z Foster + Partners. Iveho záliba v křivkách je znát z každého místa. Řada dveří postrádá kliku a namísto ní je vybavena zakřivenou prohlubní, na kterou stačí pro otevření zatlačit. V minimalistickém duchu se nese i vzhled skleněných výtahů, které se navíc na své dráze spirálovitě otáčejí. Díky tomu také nebylo zapotřebí instalovat na každou stranu kabiny výtahu jedny dveře. Rozloha foyer ve Steve Jobs Theater činí 167 tisíc čtverečních stop. Ani zde není nouze o promyšlené, zakřivené detaily. Z lobby v patře proudí do foyer přirozený tok světla, a dokonce odsud můžete zahlédnout skleněné panely, nad nimiž se klene modré nebe.

Velkorysé prostory

Vchod do Divadla Steva Jobse je obložen italským vápencem a na zdi se skví nápis „Steve Jobs Theater“. Jedná se o jediné místo v budově, kde najdete jméno zakladatele společnosti. Vnitřek je vybaven dřevem z bílého dubu a italskou kůží, ještě vonící novotou. Divadlo je vybaveno sedadly pro 921 diváků. Cílem Applu i Foster + Partners bylo vytvořit dostatečně prostorný, zároveň však útulně vyhlížející interiér, ve kterém se každý bude cítit dobře. Každý detail uvnitř budovy plní svůj účel a interiér i exteriér jako celek navíc vypadá velice dobře.

Související články

Dnes nejčtenější