Zavřít reklamu

Na novém Macu Pro, který Apple představil v rámci letošní WWDC, pracovalo hned několik početných týmů odborníků nejrůznějšího zaměření. V počátcích Applu si ale cupertinská společnost musela vystačit s mnohem nižším počtem pracovníků. Když na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století odstartoval projekt Macintosh, pracovala na něm pouze čtveřice odhodlaných jedinců v čele s Jefem Raskinem.

Zpočátku to pro Macintosh nevypadalo zrovna dvakrát slibně a celý projekt byl hned několikrát málem uložen k ledu. Po významné reorganizaci firmy na podzim roku 1980 se opět nad Macintoshem začala stahovat mračna, Jefu Raskinovi se ale u vedení společnosti podařilo vyjednat další tři měsíce času navíc. Macintosh tým, sestávající z Raskina, Briana Howarda, Burrella Smithe, Buda Tribblea a posléze také Joanny Hoffman, přesídlil do malé kancelářské budovy, vzdálené jen několik bloků od hlavního Apple kampusu.

Budova nesla název Good Earth podle stejnojmenné restaurace. Zmíněná kancelář byla historicky prvním prostorem tohoto  typu, který Apple v  Cupertinu využíval. O něco později v kanceláři vznikl například projekt Lisa.

Macintosh tým se v kanceláři velice rychle zabydlel a vybavil své pracovní sídlo sedacími vaky a zábavnými hračkami. Díky hravosti, charakteristické pro Jefa Raskina, začala kancelář podle svědků velice brzy připomínat spíše školku než pracovní prostor. Hrou se ale Raskin snažil svůj tým povzbudit k větší kreativitě. Hodiny soustředěné práce se často střídaly s organizovanou hrou, do které byli často zapojeni i náhodní návštěvníci, kteří se zrovna v danou dobu v prostorách nacházeli.

Jedna z nejoblíbenějších her přicházela často ke slovu po obědě. Členové Macintosh týmu k ní používali balónky značky Nerf. Jeden z týmu byl označen jako „to“ – této nálepky se mohl zbavit pouze tím, že se balónkem trefil do některého z kolegů. Aby se ubránili, stavěli si členové Macintosh týmu v kanceláři důmyslné kartónové barikády, které prostor často proměnily v krabicové bludiště.

V kanceláři ale nebyla nouze ani o umění – jmenovitě o hudbu. Jef Raskin a Brian Howard byli nadšení muzikanti a vybavili pracovní prostor hned několika hudebními nástroji. Raskin se také zajímal o modely letadel a automobilů – zejména ty, které se daly ovládat na dálku. Kancelář týmu Macintosh se tedy příležitostně také měnila v závodní dráhu či letový prostor.

Přestěhování do Good Earth budovy i celá práce na projektu Macintosh se nakonec ukázalo jako dobrá zkušenost. Zhruba dva měsíce po osídlení nových kancelářských prostor přesvědčil Bud Tribble Burrella Smithe, aby zvážil použití procesoru 68000 namísto 6809. Smith v kanceláři navrhl design, který upoutal pozornost Steva Jobse. Ten projekt posléze převzal a přetáhl do něj nejschopnější zaměstnance, stojící za vytvořením počítače Apple II. Celý projekt se posléze přesunul do větších kanceláří v prostorách Texaco Towers. Těžko říci, zda by k tomuto ale vůbec došlo, nebýt divokých začátků v Good Earth.

macintosh fb

Dnes nejčtenější

.