Zavřít reklamu

Sběratelství historických produktů z dílny Apple není zrovna levným koníčkem. Ceny některých jablečných artefaktů se totiž s klidem vyrovnají cenám luxusních automobilů či dokonce domů. To nyní potvrdila dražba funkčního počítače Apple-1 s příslušenstvím, za který jeho nový majitel zaplatí úctyhodných 471 tisíc dolarů, tedy necelých 11 milionů korun. Ani tato obří cifra však paradoxně současného vlastníka tohoto počítače tak úplně nemusí těšit. 

Když se na začátku tohoto měsíce začalo o blížící se dražbě mluvit, někteří odborníci odhadovali, že by se mohl legendární stroj prodat až za 630 tisíc dolarů, tedy asi 14,5 milionů korun. Za vysokou cenou stál hlavně jeho velmi dobrý stav a bohaté příslušenství. Vydražený Apple-1 je totiž funkční, téměř nepoškozený a prodávaný například s extrémně vzácnými manuály či kazetovým magnetofonem Panasonic. Velká očekávání se však nakonec zcela nenaplnila a jeho bývalý majitel za něj tak zinkasuje méně, než možná sám čekal. 

Milion sem, milion tam 

Počítače Apple-1 jsou mezi sběrateli obrovsky žádaným artiklem, jelikož jich na světě již mnoho není. Vždyť od zahájení jejich prodeje uplynulo již více než 42 let. Když se proto na světle světa objeví zachovalý exemplář, sběratelé o něj vedou doslova války. V minulosti například cenu jednoho velmi zachovalého kusu vyhnali až na neuvěřitelných 815 tisíc dolarů, tedy asi 18,7 milionů korun. Ceny méně zachovalých či nefunkčních kusů se pak pohybují podstatně níže. Příkladem může být loňská dražba jednoho horšího kousku, která jeho majiteli vynesla “jen” 4,8 milionu korun. 

V současné době by mělo být na světě jen zhruba 80 kusů počítače Apple-1 v různém stavu. Zajímavé přitom je, že jen asi 15 kusů byste nalezli v muzejních sbírkách. Zbytek pak mají v soukromých sbírkách sběratelé po celém světě. 

apple-1

Dnes nejčtenější

.