Zavřít reklamu

iMac RetinaApple se stal ve třetím čtvrtletí letošního roku pátým největším prodejcem počítačů na světě. Apple se již dlouhou dobu pohyboval na předních příčkách seznamu největších prodejců v USA, ovšem až nyní se mu podařilo proniknout do první pětky také v celosvětovém měřítku. Apple během třetího čtvrtletí letošního roku prodal téměř pět milionů počítačů, zatím co v předchozím čtvrtletí to bylo o půl milionu méně. Celkově tak Applu patří celosvětově 6,3% trhu.

Největším prodejcem počítačů na světě je stabilně Lenovo, kterému s 15,7 miliony prodaných kusů za prozatím poslední čtvrtletí letošního roku patří 20 procent trhu. Lenovu však šlape na paty HP s 14,7 miliony prodaných kusů a podílem na trhu 18,8%. Třetí Dell pak prodal 10,4 milionů kusů a podíl na trhu činní 13,3%. Acer Group je v současné době jediným prodejcem, jehož pozici v tabulce by mohl Apple v příštím roce ohrozit. Acer totiž prodal 6,6 milionů kusů a patří mu 8,4% trhu.

idcnumbers

Statistika společnosti IDC samozřejmě na rozdíl od mnoha jiných tabulek zahrnuje pouze klasické počítače. Mnoho analytických společností světa totiž mezi počítače řadí také tablety. Co se tržního podílu Applu v USA týká, je Apple s 2,26 miliony kusů prodaných v USA za poslední čtvrtletí na třetím místě a ovládá 13% trhu. První je v USA společnost HP, které patří 27,7% trhu.

idcnumbersus

Celkově se ve světě prodalo za poslední čtvrtletí 78,5 milionů počítačů, což představuje meziroční pokles o 1,7%. Co se USA týká, prodalo se 17,4 milionů počítačů, což znamená meziroční nárůst 4,3%.

gartner_3Q14_us_trend

Dnes nejčtenější

.