Zavřít reklamu

O plánech Applu postavit v Indii historicky první Apple Store, který by mohl pomoci rozpumpovat zájem o jeho produkty v zemi, se hovoří již poměrně dlouho. Podle agentury Bloomberg by se však mohla již brzy všechna slova přeměnit v činy. Kalifornský gigant totiž údajně finišuje s výběrem vhodné lokality pro výstavbu. 

Fabriky v Indii v tuto chvíli chrlí především iPhony SE a 6s:

Nový obchod Applu by měl stát v některé z luxusních čtvrtí Bombaje, tedy šestého nejlidnatějšího města na světě se zhruba 20 miliony obyvatel. Výběr místa údajně trvá Applu dlouho zejména proto, že chce lokalitu s podobným duchem jako 5. Avenue v New Yorku. S trochou nadsázky se tak dá říci, že se Apple chystá z indického Apple Storu vytvořit jakousi perlu jižní Asie. Svůj podíl viny mají však na průtazích i místní zákony, které firmám nařizují v případě otevření vlastního obchodu v zemi vyrábět alespoň 30% prodávaných výrobků. Této metě se však Apple díky přesunu mnoha fabrik jeho dodavatelů z Číny sem konečně přiblížil. V následujících týdnech by tak měly být dokončeny potřebné formality a poté padne i finální rozhodnutí. 

Vzhledem ke své lidnatosti je Indie dlouhodobě považována za jeden z nejdůležitějších světových trhů pro výrobce elektroniky. Jeho ovládnutí totiž zpravidla znamená úspěch a vytvoření náskoku před konkurencí. Vzhledem k tamním ekonomickým podmínkám je však prosazení se Applu s jeho relativně drahými produkty v konkurenci levných čínských značek velmi tvrdý oříšek. Již řadu let sice v Indii vyrábí iPhony SE a 6s, které pak může prodávat levněji díky nenutnosti platit dovozní clo a další poplatky, ani tyto modely jej však zatím příliš nespasily. Oficiální Apple Store by ale mohl zájem o jeho produkty alespoň mírně rozdmýchat. 

Uvidíme, jak se tedy Applu v otázce indického Apple Storu bude dařit v následujících týdnech. Už nyní se však dá s jistotou říci, že i kdyby šlo vše takříkajíc po másle, brzkého otevření se zřejmě nedočkáme. Výstavba jeho obchodů totiž zpravidla nebývá krátkodobou záležitostí, nýbrž spíše několikaletým maratonem. Tedy alespoň u komplikovanějších objektů, což ten indický zřejmě bude. 

iphone-india-fb

Dnes nejčtenější

.