Zavřít reklamu

Ani na Velký pátek vás neochudíme o pravidelnou dávku nových informací o chystaných operačních systémech Applu. Ty v posledních dnech ve velkém poodhaluje vývojář Guilherme Rambo, který se může pochlubit vazbami na lidi pracující přímo v Applu. Co mu prozradili tentokrát?

Nový macOS by mohl posunout využití Maců na novou úroveň: 

Podle Rambových zdrojů je nový macOS 10.15 ve vývoji již zhruba dva roky a kromě nového softwarového řešení pro zrcadlení obrazovky na iPad či rozšířených možností pro Apple Watch přinese i dvě přední novinky z iOS 12 – konkrétně Zkrátky pro Siri a Čas u obrazovky. 

Zkraty pro Siri jsou poměrně užitečnou vychytávkou, která umožňuje “naprogramovat” určité úkony, které aplikace samy o sobě nenabízí, a ty pak následně aktivovat buď přes ikonu nebo svým hlasem. A jelikož se Zkratky těší na iOS poměrně velké oblibě, která navíc neustále s přidáváním podpory více aplikaci narůstá, bylo jen otázkou času, kdy se Apple rozhodne i pro jejich implementaci do Macu, kde budou samozřejmě fungovat naprosto stejně. Vylepšení se pak má dočkat i macOS verze Siri, která by měla v novém jablečném operačním systému zvládat daleko více věcí, díky čemuž se přiblíží ke své iOS verzi. Stejné totiž překvapivě nejsou. 

Co se týče Času u obrazovky na Macu, ani ten se nebude od své iOS verze lišit. Uživatelé si tak budou moci jednak hlídat svoji aktivitu, ale také ji pomocí limitů i regulovat a chránit tak své digitální zdraví. Po překročení limitu se pak stejně jako na iOS aplikace “zablokuje” a to až do druhého dne. 

Jednodušší nastavení 

Dočkat bychom se měli i mírně přepracovaného nastavení pro správu Apple ID v Předvolbách systému, ve kterých by se mělo výrazně zjednodušit i nastavení rodinného sdílení. I tím se tak Apple přiblíží svému iOS, kde je správa rodiny v nastavení naprostá hračka. Od iOS pak macOS okopíruje i efekty v iMessage. Pokud tedy rádi posíláte například různé lasery či ohňostroje, protistrana si je bez problému konečně zobrazí i na Macu. 

Nový macOS 10.15, ve kterém všechny tyto novinky dorazí, Apple světu velmi pravděpodobně poprvé ukáže na své vývojářské konferenci WWDC, přesněji na její úvodní Keynote konané 3. června. Ve stejný den také vydá první vývojářské bety, díky kterým si budeme moci o většině novinek udělat první obrázek. Finální verzi pak Apple zpravidla uvolňuje na konci září, kdy má za sebou zhruba čtvrt roku beta testování. 

macbook_air_2018_fb

Dnes nejčtenější

.