Zavřít reklamu

Od představení nového iOS 13 a dalších jablečných operačních systémů nás dělí v tuto chvíli již méně než dva měsíce, mnoho informací o nich však přesto zatím nemáme. Vývojáři Gulihermu Rambovi se však podařilo nyní od spolehlivých zdrojů obeznámených s plány Applu zjistit velké množství novinek, které v systému dorazí. Pohodlně se tedy usaďte, předčasné představení iOS 13 je tu!

Konečně dorazí Dark Mode:

Dark mode a lepší multitasking

Jednou z nejvýraznějších novinek nového iOS 13 bude mnohými vymodlený Dark Mode, který bude samozřejmě dostupný jak na iPhonu, tak i iPadu. Ten bude možné podle zdrojů aktivovat v Nastavení a to hned v několika variantách, mezi kterými by měla být údajně i varianta s vysokým kontrastech. Dark Mode by měly podporovat i multiplatformní aplikace na iPadu a macOS, které se Apple chystá údajně představit. 

Další obří novinkou je možnost na iPadu otevřít jednu aplikaci ve více oknech. Tato okna by navíc měla obsahovat jakési listy, které by mělo být možné pomocí gest různě přetahovat a volně s nimi pohybovat. Uživatel by si tak měl být teoreticky schopen seskládat okno podle relevance. Z popisu je však samozřejmě zatím velmi těžké říci, jak bude novinka ve skutečnosti fungovat a vypadat. 

Nová gesta a vylepšení pro Safari

iPady by se měly rovněž naučit nové gesto, které bude možné využívat například pro jednoduché mazání textu. Stačit by mělo jen třikrát poklepat na klávesnici (zřejmě je jedno kam) a poté tahy prstu provést požadovanou akci, kterou bude aplikace podporovat. Při prvotním spuštění nabídne podporovaná aplikace krátký tutoriál, který vás nové gesto naučí. Navíc to vypadá, že jej budou moci využívat i vývojáři ve vlastních aplikací, které bude díky němu možné ovládat novým způsobem, tedy alespoň částečně. 

Není to však jen gesto pro iPad, co do iOS 13 dorazí. Dočkat bychom se totiž také měli různých gest pro snadnější výběry položek v zobrazených tabulkách či sbírkách, které obsahují větší množství dat. Takto označený obsah pak samozřejmě půjde přetahovat pouhým tažením prstů, jak jsme zvyklí i z počítačů. 

Že se iOS 13 zaměří primárně na iPady potvrzuje i vylepšení pro iPadové Safari, které by se vás mělo v novém operačním systému vždy zeptat na to, zda chcete na tabletu zobrazit počítačovou verzi webu, jakmile zjistí, že by mohlo vykreslení v jiné verzi způsobit určité problémy. Přestaneme se tak setkávat například se situacemi, kdy se na iPadu zobrazí webová stránka přizpůsobená pro iPhone, která je tím pádem jednak rozhozená a jednak jsou na ní některé prvky zbytečně velké. 

Nový systém by též měl umožňovat daleko lepší správu fontů písem, které by mělo jít nově do systému velmi jednoduše doinstalovávat. iOS by vás navíc měl vždy před otevřením dokumentu upozornit, že obsahuje nepodporovaná písma. 

Chytřejší Mail a vylepšení pro stavový řádek

Přepracování se dočká i Mailový klient Applu, který by měl být dle slov zdrojů výrazně chytřejší. Mail by měl být nyní schopen automaticky třídit zprávy do různých kategorií jako marketing, nákupy, cestování, “nevýznamené” a podobných. Přibude i možnost odložit si příchozí mail do “fronty” pro pozdější přečtení, což je již nyní možné u jiných mailových klientů. 

Vývojáře pak Apple potěší novými možnostmi stavového řádku, který by mělo být možné přizpůsobovat jej daleko lépe, nežli nyní. To by se mohlo hodit především u iPadu a spuštění aplikace ve více oknech, které by se mohly “rozdělit” právě stavovým řádky. 

Další změny 

Změn se má dočkat i nativní aplikace Připomínky, která by měla být díky ní daleko využitelnější. Přepracovaný bude i ukazatel hlasitosti, který nyní působí velmi rušivě, či Siri, která by měla nyní daleko lépe detekovat okolní zvuky a tím pádem méně reagovat na “falešné poplachy”. Zlepší se i vícejazyčná podpora klávesnice, diktování a přibýt mají i nové ovládací prvky pro tisk přímo z iPhonu. 

Jak tedy můžete sami vidět, novinek na letošek Apple zrovna málo nechystá. Všechny navíc vypadají skutečně zajímavě a zejména majitelé iPadů by z nich mohli být naprosto uneseni. Snad se tedy podaří tyto myšlenky dotáhnout Applu do zdárného konce a v září nám na iPhony a iPady dorazí skutečně perfektní systém, kterému bude chybět jen máloco. 

iOS 13 concpet fb

Dnes nejčtenější

.