Zavřít reklamu

Google na včerejší konferenci I/O, která se konala v Mountain View v Kalifornii, ukázal funkce, jež se objeví v nadcházející verzi systému Android P. Přesný název doposud není známý a zřejmě ho Google prozradí až na podzim, kdy má být operační systém oficiálně vypuštěn.

Google se u Androidu P zaměřuje na tři parametry – jednoduchost, inteligence a digitální pohoda. Android P se pyšní přepracovaným rozhraním zaměřeným na gesta, přičemž podobné rozhraní představil Apple u iPhonu X. “S novým designem je multitasking v Androidu mnohem jednodušší a srozumitelnější,” řekl Dave Burke, který má v Googlu na starosti divizi Androidu. Zároveň se nechal slyšet, že společnost na systému pracuje už více než rok.

Android P odstraňuje tradiční tlačítka Home, BackMultitasking a namísto nich, stejně jako u iPhonu X, je v dolní části podlouhlé navigační tlačítko pro gesta. Jednoduchým přetáhnutím obrazovky nahoru se zobrazí nedávné aplikace, přičemž mezi jednotlivými aplikacemi budete moci přecházet směrem doleva či doprava, případně použijete posuvník nacházející se v dolní části obrazovky.

Všechna gesta připomínají gesta známá z iPhonu X, tedy ať už způsob, jak se dostat na domovskou obrazovku, nebo jak se přepínat mezi aplikacemi.

Google se zaměřuje i na digitální zdravotní nástroje, což je něco, co se očekává v iOS 12. Android P přinese takzvaný Android Dashboard, který vám zobrazí, kolik času trávíte na telefonu a v jednotlivých aplikacích. Dokonce si můžete nastavit časový limit pro aplikace, což znamená, že jakmile časový limit uplyne, ikona dané aplikace se po zbytek dne zesvětlá, aby vás nelákalo její používání.

Google také zavádí funkci Do Not Disturb (v češtině Nerušit), která se automaticky aktivuje přes funkci Shush, jež se aktivuje automaticky pokaždé, co otočíte smartphone obrazovkou dolů.

Velice užitečný je režim Wind Down. Jakmile ulehnete do postele a nastavíte si konkrétní dobu spánku, telefon aktivuje funkci Nerušit a rozhraní telefonu zešedne, což vás odradí od toho, abyste se neustále dívali do svého smartphonu. Navíc je tato funkce poměrně příjemná na oči.

Google kromě výše uvedených funkcí zavádí ještě možnosti Adaptive BatteryAuto Brightness na základě osobních preferencí. Google přichystal ještě navíc sadu funkcí Android Intelligence. Umělá inteligence odhadne, jaké aplikace budete v nadcházející době používat a jaké ne, přičemž adaptivní baterie dokáže prodloužit až  o 30 % výdrž smartphonu, a to tím, že omezí probouzení aplikací, jež zrovna používat nebudete. Stejně tak automatický jas prodlouží životnost baterie, neboť se podsvícení displeje přizpůsobí okolnímu prostředí a preferencím uživatele. Umělá inteligence dokáže navrhnout akce v aplikacích, a to opět na základě vašich zvyklostí.

V systému Android P se objeví celá řada dalších funkcí, jako jsou zjednodušené ovládací prvky hlasitosti, vylepšené notifikace, lepší screenshoty a další.

android p fb

Dnes nejčtenější

.