Zavřít reklamu

Ta nejzvučnější jména, spojená s jablečnou společností, zná asi každý z nás. Slýcháme je ve spojitosti s tiskovými prohlášeními, novými produkty a službami, nebo v rámci Keynotes. Většina z nás také dobře zná tváře jejich nositelů. My se vám v našem novém seriálu pokusíme přiblížit i příběhy předních osobností Applu a ukázat je i z trochu netradiční stránky. V tomto díle vám představíme Boba Mansfielda.

Bob Mansfield v roce 1982 úspěšně absolvoval univerzitu v texaském Austinu. Počátky své pracovní kariéry strávil ve společnostech SGI a působil také jako viceprezident inženýrství u firmy Raycer Graphics. Tu Apple odkoupil v roce 1999, a Mansfield se v té době stal v cupertinské společnosti senior viceprezidentem hardwarového inženýrství pro Mac. Dohlížel tehdy na vznik jablečných počítačů, jako byl iMac, MacBook, MacBook Air, ale podílel se také na vývoji iPadu.

V srpnu roku 2010 převzal Bob Mansfield po odstupujícím Marku Papermasterovi pozici v oddělení hardwarového inženýrství zařízení. 28. Června roku 2012 oznámila společnost Apple Mansfieldův odchod do důchodu, koncem srpna téhož roku ale vyšla oficiální zpráva se sdělením, že Mansfield setrvá i nadále v Applu, kde bude pracovat na “budoucích projektech” a zodpovídat se Timu Cookovi. Proslýchalo se, že v Applu příliš nevěřili tomu, že Mansfieldův nástupce – Dan Ricci – bude schopen svou roli samostatně zvládat. Tim Cook nakonec Mansfielda přemluvil k návratu z důchodu, nabídl mu velkorysý plat – údajně se jednalo o měsíční odměnu ve výši 2 milionů dolarů v hotovosti i akciích – a novou roli ve firmě, pokud ve firmě setrvá.Po svém návratu Mansfield dohlížel na několik nových projektů včetně chystaných Apple Watch.

To, že Mansfield nehodlá ani náhodou zahálet, bylo potvrzeno koncem října roku 2012, kdy převzal novou roli senior viceprezidenta technologií. Podle některých zpráv byl jednou z příčin Mansfieldova nečekaného návratu z důchodu odchod Scotta Forstalla.
Scott Forstall v té době vedl pracovní skupinu, která měla na starost vývoj softwaru pro iPhone a iPad. Příliš velké oblibě se mezi zaměstnanci Applu netěšil, a příliš vřelý vztah k němu neměl ani Bob Mansfield. Jeho averze byla údajně tak velká, že ani nevydržel být s Forstallem v jedné místnosti.

Na nové pozici se ale Mansfield příliš dlouho neohřál – v létě roku 2013 zmizel jeho životopis z webu Applu, na kterém se nacházely profily vedoucích pracovníků. Jeho odchod z nejvyššího vedení posléze potvrdila i firma samotná, Mansfieldova spolupráce na speciálních projektech nicméně podle všeho trvá i nadále – mluví se o něm zejména v souvislosti s projektem autonomních řídicích systémů.

Bob Mansfield fb

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.