Zavřít reklamu

Ta nejzvučnější jména, spojená s jablečnou společností, zná asi každý z nás. Slýcháme je ve spojitosti s tiskovými prohlášeními, novými produkty a službami, nebo v rámci Keynotes. Většina z nás také dobře zná tváře jejich nositelů. My se vám v našem novém seriálu pokusíme přiblížit i příběhy předních osobností Applu a ukázat je i z trochu netradiční stránky. V prvním díle vám představíme Craiga Federighiho.

S Jobsem do Applu

Craig Federighi se narodil 27. května roku 1969. Po absolvování Acalanes High School v kalifornském Lafayette se mu podařilo úspěšně dosáhnout magisterského titulu v oboru výpočetní techniky a bakalářského titulu v oboru elektrotechniky na univerzitě v Berkeley. Se Stevem Jobsem se Federighi poprvé setkal v době, kdy pro něj pracoval v jeho „trucfirmě“ NeXT. Zde působil na pozici vedoucího projektu Enterprise Objects Framework.

Když v roce 1996 došlo k akvizici NeXTu Applem, byl Federighi jedním z věrných zaměstnanců, kteří do firmy přešli spolu s Jobsem. Apple dočasně opustil v roce 1999, kdy odešel do IT společnosti Ariba. V roce 2009 zamířily Federighiho kroky zpět do Applu, a to do oddělení macOS inženýrství. Zde se ale jeho kariérní postup nezastavil. V roce 2011 vystřídal Craig Federighi Bertranda Serleta na pozici viceprezidenta divize Mac Software. O rok později byl povýšen na pozici senior viceprezidenta a jeho působnost se postupně rozšířila i do oblasti vývoje iOS.

Vtipkování o Applu? Žádný problém

Veřejnost má Craiga Federighiho zafixovaného jako energického chlapíka s prošedivělou hřívou (která mu vysloužila přezdívku „Hair Force One“), který na konferencích Applu s vtipem a svižností představuje světu nejžhavější novinky. Jeho první veřejné vystoupení se odehrálo na WWDC v roce 2009, kdy spolu s Bertrandem Serletem představoval Mac OS X Leopard. V následujících letech se ujal prezentace nových desktopových operačních systémů, v roce 2015 představil také operační systém iOS 9. Jednou z Federighiho úloh při veřejných vystoupeních je předvádění nových funkcí v praxi: demonstroval například 3D Touch při uvedení iPhonu 6s. Byl to právě Federighi, kdo se musel na podzimní Keynote v roce 2017 popasovat se selháním tehdejší žhavé novinky Face ID v přímém přenosu.

Federighi je kromě jiného proslulý i svým humorem, a nebojí se dělat si legraci i ze svého chlebodárce:

Podívejte se na tento odpadkový koš. Je to úžasný odpadkový koš. Neuvěřili byste, kolik času jsme vytvářením tohoto odpadkového koše strávili,

parodoval v roce 2014 způsob, jakým Apple představuje design svých nových produktů.

Ten, který odmítl Taylor Swift

Při představování funkce rychlého smazání v aplikaci Mail pro iOS 8 si zase vzal na paškál šéfdesignéra Jonyho Ive, kterému ve Photoshopu přidělal vlastní bujnou hřívu. Když Apple představoval světu operační systém OS X Yosemite, vtipkoval Federgihi o tom, že firma zvažovala název „OS X Weed“, a spustil tak okamžitou vlnu huličských vtípků na Twitteru.

Když v roce 2016 Federighi demonstroval výhody nových widgetů na přepracované uzamčené obrazovce v iOS, pobavil publikum mimo jiné tím, že s přehledem a suverenitou doslova odsunul na vedlejší kolej nejenom nepřijatý hovor od vlastní matky a upozornění, že kolega Phil Schiller drancuje jeho vesnici ve hře Clash of Clans, ale odmítl také žádost o facebookové přátelství, kterou mu odeslala Taylor Swift.

Pro nakažlivé nadšení a zapálení, s jakým představuje nové produkty, přirovnalo CNN Federighiho v roce 2014 ke Stevu Jobsovi.

V současné době působí Federighi na pozici senior viceprezidenta pro softwarové inženýrství. Dohlíží na vývoj iOS, macOS, i na fungování odpovědných týmů. Craig Federighi je od roku 2014 ženatý, má čtyři dcery. Podle údajů ze září roku 2016 vlastní Federighi více než půl milionu akcí Applu v hodnotě více než 58 milionů dolarů.

craig-federighi-apple-theverge-1_1020

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.