Zavřít reklamu

Světová síť (World Wide Web – WWW) oslavila 12. března letošního roku své třicátiny. Za tři desetiletí se toho na internetu odehrálo skutečně hodně, a web zaznamenal nejednu změnu po stránce vzhledu i fungování. Za světovým webem stojí inženýr a vědec Tim Berners-Lee. Jak vypadaly historické prvotiny na webu – obrázek, video a další obsah?

První nahraný obrázek

V roce 2017 byla na sociální sítě odhadem nahrávána 1,8 miliardy fotografií – denně. Jak ale vypadal vůbec první snímek, který byl na celosvětovou síť umístěn? Když Tim Berners-Lee a jeho tým v roce 1992 pracovali na vývoji WWW, rozhodli se v rámci aktualizace platformy pro podporu fotografií otestovat funkci nahráním obrázku dámské hudební kapely Les Horribles Cernettes. Snímek pořídil jeden z IT specialistů v zákulisí jednoho z vystoupení kapely.

Les Horribles Cernettes iDN
Zdroj

První webová stránka

První webovou stránkou na webu byla – překvapivě – stránka o celosvětové síti. Dlouho předtím, než se internet stal běžnou součástí každodenních životů většiny lidí, se jednalo o takzvanou „iniciativu pro hypermediální vyhledávání informací, jejímž cílem je umožnit univerzální přístup k široké nabídce dokumentů“. Stránku, obsahující jen text a jednoduché odkazy, si můžete prohlédnout zde.

První „.com“ web

Doménové jméno .com má většina z nás spojené s řadou oblíbených stránek, které denně navštěvujeme. Původně se ale jednalo o zkratku pro „commercial“, tedy „obchodní“. První adresa, končící na .com, byla zaregistrována podnikem. 15. března roku 1985 si massachusettský výrobce počítačů, firma Symbolics, zaregistrovala doménu symbolics.com. Ta je dnes nejstarší doménou v historii – schválně se zkuste podívat, co se na stránce nachází nyní.

První Google vyhledávání

Díky Google vyhledávači můžeme dnes nyní na internetu najít prakticky cokoliv, a to doslova během několika málo vteřin. V dobách začátku internetu byl ale Google jen jedním z několika dalších internetových vyhledávačů. Nesl jméno BackRub, takže by se dalo říci, že první Google vyhledávání proběhlo ještě dříve, než se Google stal Googlem. Zakladatelé vyhledávače, Larry Page a Sergey Brin, předvedli vyhledávač vědci Johnu Hennessymu, který do něj zadal výraz „Gergard Casper“ – jednalo se o tehdejšího prezidenta Stanford University. Hennessy byl výsledkem ohromen a zbytek je historie.

Old Google
Zdroj

První GIF

Nechme stranou dohady, zda se GIF vyslovuje „gif“ nebo „džif“, a pojďme si připomenout, kdy se zrodil první obrázek formátu Graphic Interchange Format, nahraný na web. Jeho historii lze totiž vystopovat až do roku 1987. Formát byl vyvinut týmem programátorů z CompuServer. Historicky první GIF byl vytvořen v roce 1987, ale bohužel se nedochoval. Nikdo si není stoprocentně jistý, co první GIF znázorňoval, podle pamětníků z CompuServer šlo ale o letadlo.

Připojením k síti disponovaly i Macy od Applu:

První živý stream

Jak vypadal první živý stream po internetu? Možná vás to překvapí, ale neměl nic společného s influencery nebo chatováním s rodinou. Zato měl dost co do činění s kávou. V roce 1993 postavili výzkumní pracovníci univerzity v Cambridge kameru naproti kancelářské konvici s kávou. Proč? Aby měli i od svých počítačů přehled o tom, zda ještě zbyla nějaká káva, a nemuseli se zvedat ze židlí. Již tehdy se livestream stal virálním a připojovala se k němu řada lidí, jen aby zjistila, kolik kávy je v konvici.

Coffe LiveStream
Zdroj

První emoji

První emotikon  byl použit 19. září roku 1982. Tehdy Scott Fahlam, počítačový vědec, vytvořil na internetu první zdokumentovaný zápis smajlíku, vytvořeného z interpunkčních znaků. „Následující posloupnost znaků navrhuji pro použití všem tvůrcům vtipů :-),“ napsal.

First-Emoji
Zdroj

První transakce

Dnes se dá na internetu zaplatit prakticky za cokoliv, ať už je to účet za telefon, nový iMac v Apple Storu nebo třeba veselé pilulky na Silk Road. Tipnete si, za co byla provedena historicky první internetová transakce? Úplně první transakce se uskutečnila ještě na ARPANETu, v dobách předinternetových. Skupinka studentů MIT tímto způsobem uskutečnila nákup marihuany.

První instagramový příspěvek

Na co jste se nejraději dívali, když jste začínali s Instagramem? Pokud to byly fotky roztomilých štěňátek, pak vás možná potěší, že historicky prvním příspěvkem na Instagramu byla fotografie psa. Ta se na síti dokonce objevila tři měsíce před jejím oficiálním spuštěním. Snímek, který na Instagram nahrál jeho spoluzakladatel Kevin Systrom, byl opatřen popiskem „test“.

První video na YouTube

YouTube je v současnosti nejpopulárnější platformou pro sdílení videí na světě. Její provoz začal 23. dubna roku 2005, kdy její spoluzakladatel  Jawed Karim zveřejnil devatenáctisekundové video, na kterém pózuje před výběhem slonů v zoologické zahradě v San Diegu. Video k dnešnímu dni získalo zhruba 64 milionu zhlédnutí, zatímco například klip k letnímu hitu Despacito má 6 miliard zhlédnutí.

První věc, prodaná na Amazonu

Amazon, který dnes prodává téměř vše, nač si vzpomenete, byl původně striktně zaměřen jen na knihy. Prvním kouskem, který se na Amazonu prodal, byl titul Fluid Concepts and Creative Analogies od Douglase Hofstadtera. Zakoupil si ho 3. dubna roku 1995 John Wainwright, po kterém je také v kampusu Amazonu pojmenovaná jedna z budov.

První spam

Spam nepatří zrovna mezi položky, které bychom na monitoru svého počítače chtěli vidět a na které bychom byli zvědaví. V případě otázky prvního spamu na světě však jistě rádi uděláte výjimku. Ačkoliv by se mohlo zdát, že e-mailový spam je starý jak e-mail sám, ve skutečnosti uplynulo od příchodu e-mailové služby celých sedm let, než se objevil první spam. Bylo to 3. května roku 1978, a síť tehdy využívalo jen pár stovek lidí. Každý z nich tehdy mailem obdržel nevyžádanou zprávu s pozvánkou na technologické prezentace v Los Angeles a San Mateu.

World Wide Web fb

Dnes nejčtenější

.