Zavřít reklamu

OneWeb je společnost, která si neklade nízké cíle. Chce totiž vytvořit internetovou sít dostupnou po celém světě. I v dříve nepokrytých částech světa, včetně prostoru na mořích a oceánech či vysoko ve vzduchu by tak každý člověk měl přístup k internetu. A že se nejedná pouze o nějaké bláhové představy nám OneWeb dokazuje svými aktuálními činy.

Už v létě roku 2017 byla ve Francii otevřena továrna, která má na starost výrobu 900 satelitů. Ty jsou pro celý projekt klíčové, protože právě díky nim bude celá Země pokryta signálem. A právě včera se první várka satelitů vydala na cestu na nízkou oběžnou dráhu. Konkrétně jde o 6 družic z 650 kusů, které budou využity pro vytvoření základní sítě. Do vesmíru satelity vynesla raketa Sojuz 2-1b.

Hlavní výhodou sítě od OneWeb bude právě umístění satelitů pouze na nízké oběžné dráze ve výšce pouze zhruba 1200 kilometrů. Jiné družice, které poskytují internet z vesmíru, jsou až ve výšce 34 tisíc kilometrů. Odezva je tak opravdu vysoká a připojení díky tomu velmi pomalé, čemuž se chce OneWeb vyvarovat. Navíc nebude nutné být během připojení na jednom místě. Vaše připojení totiž bude moci přeskakovat mezi jednotlivými satelity, takže budete online například i při jízdě v autě, při chůzi nebo dokonce v letadle.

Vize společnosti OneWeb:

Po potvrzení úspěšného vynesení a fungování šesti družic plánuje OneWeb vysílat satelity po 36 kusech na stejné raketě Sojuz. Celý projekt samozřejmě stojí ohromné množství peněz – utraceno už bylo přes dvě miliardy dolarů. OneWeb v tomto ohledu zafinancovaly společnosti jako Airbus, Qualcomm, SoftBank a další. CEO společnosti, Adrian Steckel, tvrdí, že 650 satelitů je víc než dost na celosvětové pokrytí. Nicméně se zájmem uživatelů, který očekávají, bude potřeba neustále navyšovat kapacitu. Celkový cíl je až 1.980 kusů satelitů.

Konkurencí OneWebu je samozřejmě Starlink od SpaceX Elona Muska. Způsob, jakým chce Musk dodávat levný a rychlý internet po celém světě, je velmi podobný, liší se především v počtu družic. Starlink by totiž rád disponoval až 4.425 kusy satelitů. Zda se některé z těchto společností podaří své smělé plány naplnit se dozvíme v následujících letech. Zatím to však vypadá, že vše směřuje správným směrem.

LAN konektory internet

Dnes nejčtenější

.