Zavřít reklamu

Spousta z nás si nedokáže používání iPhonu bez ochranného krytu prakticky představit. Nic totiž nebolí víc, než škrábanec, prasknutí či jiné poškození šasi u nedávno pořízeného jablečného telefonu, jehož cena navíc není rozhodně nízká. U starších iPhonů pak kryt slouží i k tomu, aby byl jeho úchop příjemnější a jistější. Přeci jen, hliník (vyjma Jet Black u iPhonu 7) poměrně klouže, kvůli čemuž nemusí být manipulace s iPhonem zrovna ideální. Naštěstí ale existuje celá řada krytů, které dva výše uvedené nešvary hravě vyřeší. S vlastními kryty se již řadu let snaží zaujmout i samotný Apple, který pro své iPhony vyrábí jak silikonové, tak i kožené varianty v mnoha odstínech. Jejich největší nevýhoda? Zřejmě cena. Například za kožený obal pro model XS totiž zaplatíte 1390 korun, což není zrovna málo. Na AliExpressu, eBay a podobných portálech navíc seženete na první pohled stejné obaly za řádově desetinu ceny. Vyplatí se tedy vůbec do “applovské” kůže investovat? 

Originální kožený kryt jsem si u Ježíška objednal pod stromeček. Dnes jsou tomu tedy přesně dva měsíce, co jsem je na svůj iPhone XS poprvé nasadil a začal používat. Přiznám se, že i já jsem byl v minulosti velkým příznivcem neoriginálních krytů, které se tak jen tváří, protože jsem zkrátka tak úplně neměl potřebu za ně dávat více než tisíc korun. Když jste navíc narazili na dobrého prodejce, ani se zpracováním jste zpravidla neměli problém. Při porovnání s originálem od Applu však skutečně rozdíl poznáte a to už kvůli tomu, že kůže z Aliexpressu je většinou jen slabá koženka, která se po nějakém čase začne prodírat, až vidíte na základ krytu, což většinou nebývá zrovna terno. Pocitově jsou tyto kryty sice v ruce alespoň dle mého názoru velmi příjemné, na druhou stranu vám ale pocit kůže v ruce tak úplně nenahradí.

Velká výhoda krytů od Applu je dle mého názoru především v odolnosti. Můj kryt je totiž pořád jako nový a to se svým telefonem jako v bavlnce rozhodně nezacházím. Oproti kožence je do něj sice jednodušší udělat vryp či rýhu, tu ale snadno “vyhladíte” buď krémem na kožené boty (v případě některých odstínů), nebo zkrátka jen nasliněným prstem, kterým poškození zaleštíte. Nemůžete však samozřejmě čekat, že takto vyřešíte veškerá poškození. Stoprocentní odolností totiž nedisponuje žádný kryt světa. 

Kromě odolnosti a příjemného držení musím u originálu od Applu vyzdvihnout i kovová tlačítka pro regulaci hlasitosti a zamykání, která vypadají jednak skutečně skvěle a jednak umožňují velmi pohodlně telefon ovládat i přes kryt. U čínských kopií jsou zpravidla u tlačítek jen výřezy v pevném obalu, které jsou překryty koženkou, což je sice taky vcelku fajn řešení, avšak z dlouhodobého hlediska je poškození proděravěním téměř zaručeno. 

Zcela dokonalý ale samozřejmě jablečný kryt také není. Když jsem jej poprvé vytáhl z krabičky (která je mimochodem velmi pěkná), nemile mě překvapilo, jak je kluzký. Kůže je totiž poměrně lesklá, kvůli čemuž nemusí alespoň v prvních dnech zrovna ideálně sedět v ruce. Pokud si tedy chcete kryt pořídit, připravte se na to, že první dny vás zřejmě kvůli této vlastnosti zrovna nenadchne. Postupem času se však jeho povrch pozvolna mění a nyní, tedy přesně po dvou měsících, již kryt prakticky neklouže. Po jeho bocích se též pomaličku vytváří klasická patina, kterou mnozí z nás u kůže tak milujeme, a dodává krytu na kráse. 

Jak tedy zhodnotit kryt od Applu závěrem? Myslím, že za cenu, kterou si za něj kalifornský gigant účtuje, se jedná o skutečně povedený produkt, který se nemusíte bát pořídit. V žádném případě nevěřte lidem tvrdícím, že se jedná o naprosto stejný kryt jaký se prodává na Aliexpressu, avšak s desetkrát větší cenovkou – rozhodně to tak totiž není. Rozdíl mezi nimi totiž poznáte na první pohled, dotek a dokonce i přivonění. Každému ale samozřejmě iKůže sedět nemusí. 

original case fb

Dnes nejčtenější

.