Zavřít reklamu

Za těch pár let, co na magazínu Letem světem Applem působím, mi rukama prošlo už mnoho různých obalů, krytů a dalších ochranných prvků pro jablečné telefony. Občas to byly obyčejné silikonové kryty, občas se zase jednalo o voděodolné a prachuodolné kryty, které jste mohli pustit na zem z několika metrů, a zařízení se nic nestalo. Pro dnešní recenzi jsem dostal k dispozici kryt Gear4 Battersea, který je příjemným kompromisem obou výše zmíněných typů. Nejedná se tedy o obyčejný silikonový kryt, avšak na druhou stranu se také nejedná o nerozbitnou bestii. Kryt Gear4 Battersea si udržuje stále vcelku štíhlou linii a i přesto nabízí speciální ochrannou vrstvu D3O®, která dokáže tlumit nárazy.

Oficiální specifikace

Ochranný kryt Gear4 Battersea disponuje ochrannou vrstvou D3O®. Jak už jsem zmínil v úvodu, jedná se o speciální vrstvu, která dokáže tlumit nárazy a pády na tvrdý povrch. Materiál D3O® se využívá při výrobě bezpečnostních pracovních a sportovních pomůcek, dále například u ochranných helem. Nově jej tedy můžete využít také k ochraně vašeho iPhonu, a to vcelku oprávněně – vždyť vrcholné konfigurace nejnovějších iPhonů se cenově pomalu šplhají k padesáti tisícům korun. Materiál D3O® však není jediným materiálem, který byl u krytu Gear4 Battersea využit. Prostřední část krytu je vytvořena z flexibilního TPU (silikonového) rámu, který se dobře drží v ruce a hlavně neklouže. Záda krytu jsou poté vytvořena ze strukturovaného polykarbonátu, který vaše zařízení ochrání především před poškrábáním. Pokud však všechny tyto tři vrstvy spojíme k sobě, tak nám vyjde skvělý kryt, který dokáže odolat klasickému poškrábání, ale díky D3O® vrstvě také pádům a nárazům. Výrobce udává, že díky této speciální vrstvě iPhone odolá pádu až z pěti metrů.

Balení

Pokud se podíváme na stránku balení, tak toho na vás nic moc nečeká. Uvnitř krabičky se nachází pouze samotný kryt, nic víc v ní nenajdete. Samotná krabička má však na svém těle vyobrazených hned několik pozoruhodných věcí. Na zadní straně krabičky se nachází obrázek samotného krytu, který je však rozdělený na tři části – jak jsme si popsali v odstavci výše. Krabičku poté můžete otevřít podobně jako knihu. Zde si poté můžete prohlédnout kryt pomocí průhledného okénka v celé své kráse, a dokonce se jej můžete i dotknout, abyste věděli, do čeho jdete. Na otevřené straně poté naleznete opravdu veškeré informace o technologii D3O®.

Zpracování

Po stránce zpracování musím říct, že se jedná o velice příjemný kryt, který se na první omak tváří velice robustně – vše je ale samozřejmě o zvyku. Po nasazení krytu si všimnete, že prostřední silikonová část přesahuje několik milimetrů nad samotný displej. To znamená, že je vaše zařízení ochráněno i před pády na stranu s displejem. Společně s tvrzeným sklem tak ochranný obal vytváří 360 stupňovou ochranu, která se může hodit například při sportování. Osobně mi však nevyhovuje výřez, pomocí kterého získáte přístup k zamykacímu tlačítku na boku zařízení. V případě tlačítek hlasitosti se výrobce rozhodl vytvořit na obalu klasické tlačítka, avšak v případě zamykacího tlačítka jednoduše kus obalu vyřízl, čímž se dostáváte na samotné tlačítko na těle zařízení. Vzhledem k tloušťce obalu je tlačítko velmi hluboko zapuštěné, tudíž se špatně mačká.

Po bližším prozkoumání dále mohou zkušenější uživatelé zjistit, že kryt je v tomto případě vyroben jak pro klasický iPhone X, tak pro XS. Vzhledem k tomu, že umístění zadního modulu fotoaparátu je u iPhonu X a XS lehce jiné, tak bylo nutné vytvořit o něco větší výřez, aby bylo možné kryt použít u obou těchto zařízení. V případě iPhonu XS je modul ve výřezu umístěn o něco níže a více vlevo. Podobného řešení si můžete všimnout také na spodní straně, kde se nachází otvory pro reproduktory a Lightning konektor. iPhone X disponuje dvěma stejně velkými „výdechy“ pro reproduktor, kdežto iPhone XS má na levé straně otvorů méně. Kryt se tedy musel podřídit iPhonu X. Kromě těchto malých nedostatků je však zpracování krytu na perfektní úrovni a nebál bych se, že by se mi v něm mohl iPhone někdy poškodit.

Osobní zkušenost

Kryt jsem pár týdnů testoval jednoduše v domácích podmínkách. Za tu dobu testování jsem zjistil, že mi nevyhovuje to, jakým způsobem samotný iPhone po aplikaci krytu nabude na objemu, což je však samozřejmě především otázka osobních preferencí. Jak už jsem zmínil dříve, kryt Gear4 Battersea rozhodně nepatří mezi uzoučké fashion kryty, které na telefonu ve finále ani nepostřehnete. V kapse, a samozřejmě hlavně v ruce, zvětšení určitě postřehnete – zařízení se v krytu ale perfektně drží a neklouže. I přes svou větší tloušťku však bez problémů i nadále funguje bezdrátové nabíjení.

Co se týče samotné ochrany při pádech, tu jsem otestoval spolu s mým kamarádem jezdícím enduro a sjezdy na horském kole, které telefon z jeho řídítek natáčel. Za tu dobu pár menších pádů bylo a žádný se jak na telefonu, tak na krytu nepodepsal. Nicméně o žádný obří crash test se nejednalo a tudíž nelze 100% potvrdit slova výrobce o bezproblémových pádech z několika metrů. Věřím však, že můj crash test se stejně ve výsledku blíží reálnému používání telefonu o poznání více a jelikož v něm kryt obstál, zaslouží so v tomto případě palec nahoru.

ochranný kryt gear 4 battersea

Závěr

Velmi dobrá volba pro vyznavače robustnějších krytů

Pokud hledáte odolný kryt pro maximální ochranu vašeho zařízení, tak je Gear4 Battersea velmi dobrou volbou, na kterou je spoleh. Jedinou nevýhodu vnímám u výřezu, pomocí kterého získáte přístup k zamykacímu tlačítku na boku zařízení. Zde mohl výrobce využít stejného řešení, jako u tlačítek hlasitosti. Zároveň je nutné brát v potaz i to, že kryt si oblíbí jen ti z vás, kteří využívají k ochraně svých iPhonů robustnější kryty, mezi které se Gear4 Battersea rozhodně řadí. Pokud mezi ně patříte i vy a spolu s krytem využijete i ochranné sklo, pak budete mít o telefon postaráno skutečně skvěle.Gear4 Battersea je k dispozici pro všechny iPhony od iPhonu 6, až po iPhone XS Max.

Dnes nejčtenější

.