Zavřít reklamu

Nebudu vám lhát. Na Touch ID jsem si za posledních několik let velmi zvykl a oblíbil si jej. Bylo pro mě totiž velmi pohodlné, rychlé a jeho využívání jsem ještě donedávna považoval za intuitivní. Jelikož je však tato technologie minimálně u produktů od Applu vzhledem k trojici nedávno představených iPhonů na ústupu, bylo na čase se s touto skutečností smířit a začít využívat jeho alternativu Face ID, která má být v mnoha ohledech daleko lepší. A to skutečně je, nikoliv však ve všem. 

Přestože jsem byl na Touch ID zvyklý, převyknout si na Face ID nebyl v žádném případě problém. Tvář jako heslo je totiž skutečně parádní nápad, který vám ušetří nejeden dotyk telefonu. Vše navíc funguje dle mého názoru o poznání spolehlivěji a i rychleji. Problémy nemám ani při nošení slunečních brýlí či když mám bundu zapnutou téměř až po nos a před zimou se chráním i kapucí na hlavě. I v takových případech mě Face ID bez problému rozpozná. U Touch ID jsem si ale podobný luxus v některých situacích užívat rozhodně nemohl. Stačilo jen jeho malé zašpinění, navlhčení či zpocený prst a problém byl na světě. Též jsem nenáviděl chvíle, kdy jsem měl na rukou rukavice, ze kterých jsem kvůli odemčení vytahoval palec. Jasně, kódem telefon taky otevřete bez problému. Face ID je ale zkrátka rychlejší a po stránce využití daleko příjemnější. 

V autě je Face ID oříšek

Touch ID mi ale daleko více vyhovovalo například i v autě, kdy jsem přes něj telefon připnutý na větrací mřížce daleko rychleji odemknut. U Face ID je ale stejný úkon celkem problém, jelikož se naklánět při řízení více do středu auta, aby vás jeho senzory zachytily, opravdu nechcete. Nemít téměř vždy po ruce přítelkyni se znalostí číselného kódu k telefonu, byl bych v těchto situacích poměrně často bezradný. Teď ale rozhodně nemluvím o “esemeskování” či podobných vylomeninách za volantem, ale například o spuštění navigace, kterou již máte nastavenou, ale potřebujete ji po odemčení telefonu ještě ručně spustit. A jak to tak bývá, že vám navigace neběží si prakticky vždy všimnete až po már desítkách či stovkách ujetých metrů.

Odemykání skrze otisk je daleko využitelnější i v situacích, kdy si chcete například jen rychle něco zkontrolovat na ležícím telefonu opodál. Zatímco s Touch ID stačilo přiložit prst, u Face ID je potřeba telefon zvednout a podívat se do něj, což v některých situacích zkrátka úplně dobře nejde. Krom nezdvořilého chování, za které by mohli někteří lidé zvednutí telefonu a podívání se do něj považovat, učinil Apple zabitím telefonů s Touch ID přítrž například i “opisovačům” ve škole, kterým se nyní budou telefony pod lavicí též odemykat daleko obtížněji. Na druhou stranu, „zorné pole“ senzorů pro Touch ID je dle mého názoru skutečně velmi dobré a váš obličej zaznamená i v případě, že jste i lehce mimo.

Ještě donedávna jsem používal na iPhonu 6 Touch ID, nyní si zvykám na Face ID z XS: 

I Face ID má ale spoustu plusů. I taková hloupost jako ranní kontrola telefonu, kterou většinou provádíme ještě v polospánku, je totiž díky odemčení skrze obličej jednodušší. Mozek totiž můžeme s trochou nadsázky zapnout až o pár vteřin později. Telefon navíc nemá problém ani s tím, když se jej snažím odemknout s polovinou hlavy zabořenou v polštáři, což beru jako velké plus. Když ale pominu podobné „hlouposti“, musím uznat, že procházení iPhonu s Face ID je zkrátka pohodlnější už kvůli tomu, že kdykoliv narazíte například na webovou stránku vyžadující heslo, máte k němu přístup prakticky hned bez toho, abyste museli udělat cokoliv navíc – v případě Touch ID tedy třeba položení palce na tlačítko. Může se to zdá sice jako pitomost, nicméně plynulejší průchod systémem to rozhodně zajišťuje.

Kompromis? Proč ne

Jaký výsledek tedy mě jakožto dlouhodobému uživateli Touch ID vychází? Asi takový, že obě technologie mají něco do sebe a jasného favorita nespatřuji ani v jedné z nich, byť bych se mírně přikláněl na stranu Face ID. Ve výsledku bych ale nejraději v ruce držel telefon, který by disponoval jak Face ID, tak i Touch ID, které bych mezi sebou mohl vzájemně kombinovat a v určitých chvílích vždy využít tu, která by se mi zrovna hodila více. Zda se ale Apple odhodlá k implementaci Touch ID do displeje někdy v budoucnu či nikoliv je v tuto chvíli ve hvězdách. Já bych ale tento krok určitě kvitoval.

Dnes nejčtenější

.