Zavřít reklamu

Národný úrad pre letectvo a vesmír, ktorý je známejší pod skratkou NASA, oslavuje ďalší historický míľnik. Od jej založenia ubehlo už neuveriteľných 60 rokov, čo chce úrad náležite oceniť. So svetom sa preto podelil o krátke video, v ktorom môžeme vidieť tie najdôležitejšie udalosti týkajúce sa vesmírneho programu za posledných šesť dekád. Táto pocta má poslúžiť ako poďakovanie všetkým vedcom, inžinierom, astronautom a výskumníkom, ktorí sa podieľali na jednotlivých projektoch za momentálne aj minulé storočie. Celý 60 rokov tvrdého výskumu a objavovania sa podarilo vsunúť do kratučkého 60-sekundového videa, ktoré si môžete pozrieť aj vy.

Samozrejme, že sa do tak krátkeho časového úseku nezmestia všetky úspechy, ktoré NASA splnila od svojho založenia. Najznámejšie ukážky ako pristátie na mesiaci alebo mars rover projekt curiosity. Ako podmaz poslúžili dobové nahrávky typu „Je to malý krok pre človeka, ale obrovský skok preľudstvo“, ktorý je známy asi každému z nás. Okrem záznamov tých najznámejších astronautov môžeme vo videu vidieť aj štart rakiet, jednotlivé satelity, a misie spájajúce sa so Zemou, Mesiacom alebo Marsom. Mnohých fanúšikov vesmírnych programov však prekvapil samotný prístup, ktorý NASA zvolila. Tak obrovský míľnik si zaslúžil oveľa viac ako krátke minútové video. Nebudeme ale predbiehať nakoľko sa može stať, že sa NASA vytasí s vlastným širokospektrálnym dokumentom alebo minisériou, ktorá tieto udalosti priblíži oveľa viac.

Na videu nájdeme tie najikonickejšie pohľady, ktoré charakterizujú vesmírny program ako ho poznáme. 

Okrem videa sme sa však dočkali aj novej webovej stránky, ktorá poukazuje na obšírnejšiu stránku tohoto úspechu. Okrem videozáznamov na nej možno nájsť správy z technologického alebo energetického súdka, všetky najznámejšie výroky, fotografie alebo podrobné správy o úspechoch a nezdaroch vesmírneho objavovania. Stránka je jednoduchá, prehľadná a výpovedná, takže určite stojí za pár pohľadov. Užite si minútu tých najlegendárnejších pohľadov na skúmanie vesmíru, za posledných 60 rokov v nasledujúcom videu.

NASA

Dnes nejčtenější

.