Zavřít reklamu

V iniciatíve kolonizácie planéty Mars plánuje NASA v kooperácii s Muskovou spoločnosťou SpaceX celý rad vesmírnych programov. V uplynulých mesiacoch sa vedcom a inžinierom podarilo prísť na kĺb problematikám ako napríklad poskytovanie základných prvkov nutných pre život, zostrojenie prvých obydlí alebo vytváranie nezávislej energie. Jeden problém, ktorý patrí k tým najzásadnejším však robí vrásky na čele nejednému profesionálovi. Týka sa konverzie oxidu uhličitého, s ktorým bude po pristátí na povrchu červenej planéty množstvo práce. NASA sa preto rozhodla usporiadať akúsi súťaž pre vedecké tímy z celého sveta s názvom „CO2 Conversion Challenge“. Za premenu CO2 na molekuly, ktoré je možné využiť v prospech ľudstva vypísala tučnú finančnú odmenu.

Pre začiatok plánuje NASA odporučiť jednotlivým tímom premenu oxidu uhličitého na molekuly glukózi. Vo vedeckom žargóne to znamená nasledovné: „Pomôžte nám v objavovaní spôsobov, ako vyvinúť nové technológie syntézy, využívajúce oxid uhličitý (CO2) ako jediný zdroj uhlíka na vytvorenie rôznych typov molekúl. Tie by sa mali následne dať použiť napríklad na výrobu rôznych produktov, vrátane „substrátov“ pri použití v mikrobiálnych bioreaktoroch.Vzhľadom na to, že CO2 sa v atmosfére Marsu nachádza v extrémne veľkom množstve, je potrebné pretransformovať ich do podoby, ktorá umožní ľuďom žiť a rozvíjať sa na planéte Mars. Podobný koncept by sa následne mohol aplikovať aj pre našu domovskú planétu.“ Toto vyhlásenie uvádza v iniciatíve verbovania nových síl samotná NASA, pričom dúfa o naplnenie maximálnych kapacít pri vymýšľaní alternatívnych spôsobov nakladania s CO2.

Podľa popredných vedcov z NASA, ako aj spoločnosti SpaceX je tento problém nutné vyriešiť ešte pred samotným uskutočnením prvého letu na Mars.

Vedecké tímy, ktoré majú záujem sa na tomto projekte podieľať, musia byť nahlásené do 24. januára/ledna 2019. Následne prebehne výberové konanie, ktoré rozdelí sumu 250 000 dolárov medzi 5 najlepších zoskupení. Po výsledkoch prvého výberu započne druhá fáza projektu, v ktorej dostanú tímy určité kritéria. Na základe demonštrácií jednotlivých projektov budú vedci bojovať až o 750 000 dolárov spolu so šancou podieľať sa na oficiálnom projekte NASA. Vedecká súťaž je otvorená doslova pre každého obyvateľa Zeme. Ak si trúfate popasovať sa s týmto náročným problémom, prihlásiť sa môžete aj vy. Viac informácií o „CO2 Conversion Challenge“ nájdete na oficiálnych stránkach NASA.

NASA

Dnes nejčtenější

.