Zavřít reklamu

Pokud milujete vesmír a fascinuje vás vše, co se jej týká, pak budete mít z následujícího článku skutečnou radost. NASA totiž spustila v polovině loňského roku veřejný portál s názvem Pubspace, kde jsou dostupné veškeré výsledky všech výzkumů, které byly financované z veřejných financí. Pubspace je místem, kde má každý člověk na světě s přístupem k internetu možnost najít veškeré články a data o všech výzkumech, které byly financované z veřejných financí. Najdete zde skutečně vše od výzkumu možností života na Marsu až po dopad života na mezinárodní vesmírné stanici na vlasové folikuly kosmonautů.

Celá myšlenka na vytvoření Pubspace vznikla v roce 2013, kdy Bílý dům začal jednat s National Aeronautics and Space Administration, tedy s NASA o tom, že by chtěl zlepšit přístup k výzkumům této agentury. Přístup sice byl k dispozici i před spuštěním Pubspace, ovšem jen přes placenou bránu, což se vládě USA příliš nelíbilo vzhledem k tomu, že NASA je financována z peněz daňových poplatníků.

Na popud Bílého domu vznikl Pubspace, na kterém NASA zveřejňuje dokumenty o svých výzkumech a to do jednoho roku od uzavření daného výzkumu. V současné době je na Pubspace přes tisíc jednotlivých výzkumů, na které se může kdokoli na světě podívat a zjistit tak, co se ve vesmíru děje. “Zpřístupnění našich údajů z výzkumu výrazně usnadní přístup a zvýší dopad našeho výzkumu,“ uvedl hlavní vědec NASA Ellen Štofan ve svém prohlášení. Pokud vás tedy vesmír fascinuje a zajímá, rozhodně se podívejte na Pubspace.

NASA-2

Dnes nejčtenější

.