Zavřít reklamu

Vždy se mělo za to, že aplikace, které jsou dostupné v Mac App Store pro MacOS, jsou bezpečné a my bychom je měli upřednostňovat před těmi staženými přímo z internetových stránek. Ale bohužel i mezi ověřenými aplikacemi v oficiálním obchodě se najdou takové, které vám mohou způsobit potíže.

Jedná se zejména o aplikace, které vyžadují přístup k domovskému adresáři počítače za účelem například hledání virů nebo čištění operačního systému. U některých se totiž zjistilo, že si bez vědomí uživatele ukládají některá data, která následně odesílají vývojářům. Nejčastěji se jedná o historii procházení v prohlížeči. Aktuální kauza se týká aplikací od vývojářského studia Trend Micro Inc. Můžete ho znát především díky Dr. Cleaner a Dr. Unarchiver, ale i mnoha dalším aplikacím.

Na problém přišlo a nahlásilo jej hned několik uživatelů s tím, že aplikace právě od Trend Micro shromažďují a následně odesílají historii procházení ze Safari, Google Chrome a Firefoxu. Kromě toho sbíraly také informace o ostatních nainstalovaných aplikacích. Vše bylo vždy shromážděno po spuštění aplikace, která následně vytvoří ZIP soubor a ten odešle na server vývojářům. Kromě zmíněné historie a seznamu nainstalovaných aplikací obsahoval soubor dále informace o tom, kde byly aplikace staženy a jejich kódový podpis.

Takto vypadá shromažďování informací aplikací Dr. Unarchiver:

Vzhledem k tomu, že například Dr. Unarchiver byl mezi nejstahovanějšími aplikacemi v Mac App Store, ve Spojených státech na 12. místě, jedná se skutečně o velký problém. Na chránění soukromí svých zákazníků si Apple potrpí a netrvalo to dlouho a všechny aplikace od této firmy byly z obchodu odstraněny. V minulosti už téměř stejný problém Apple řešil s aplikací Adware Doctor. Pro samotné uživatele je nejjednodušší, aby pokud možno žádné aplikaci nepovolovali vstup do domovské složky. Dokonce ani těm z App Store. Pokud ale tyto softwary někdo z vás používá, bude lepší poohlédnout se po rozumné alternativě.

Dnes nejčtenější

.