Zavřít reklamu

Mnoho z vás jistě testuje beta verze operačních systémů, a to jak na Macu, tak i na iPhonu. Testování beta verzí operačních systémů je vcelku rozšířené, méně z vás však už ale ví, že můžete testovat také aplikace, které se prozatím nenachází v App Storu. Služba, která zprostředkovává testování aplikací mimo App Store, se nazývá TestFlight. Pojďme si jí tedy přiblížit blíže.

Co je to TestFlight?

Služba TestFlight funguje na principů pozvánek. V praxi to znamená, že vám vývojář nějaké aplikace zašle pozvánku na testování. Vy ji poté přijmete a získáte jednoduchou možnost si do vašeho iOS zařízení stáhnout aplikaci, která se ještě prozatím nenachází v App Storu. Samozřejmě však musíte počítat s tím, že aplikaci pouze testujete. Ve většině případech se v těchto verzích tedy nacházejí chyby a různé bugy, ostatně jako v beta verzích operačních systémů. Všechny tyto chyby byste pak měli nahlásit vývojáři, aby je opravil.

Jak se zapojit do TestFlightu

Nejdříve je samozřejmě nutné, abyste si aplikaci TestFlight nainstalovali. Toho můžete docílit pomocí tohoto odkazu, anebo pomocí náhledu aplikace níže. Pokud hledáte aplikaci pro Mac, tak vás zklamu, jelikož pro macOS TestFlight dostupný není. Můžete jej tedy využít jen na iOS a na tvOS. Abyste se mohli zapojit do TestFlightu nějaké aplikace, tak je prvně nutné, aby vám někdo zaslal pozvánku na mail, ve které se nachází speciální kód, který poté uplatníte v aplikaci. Popřípadě se do testovací verze můžete zaregistrovat pomocí  speciálního veřejného odkazu, který vám může vývojář poskytnout. Testovací aplikace se poté objeví v prostředí aplikace TestFlight. TestFlight tedy v tomto případě můžete vnímat jako jakýsi „App Store s beta verzemi aplikací“ – zde je totiž můžete stáhnout, testovat, a odesílat vývojářům zpětnou vazbu.

[appbox appstore 899247664]

Kde získat pozvánky k aplikacím?

Asi vám je jasné, že vám jen tak na e-mail pozvánka k testování aplikací nepřijde. Buď tedy znáte nějakého vývojáře, kterého o pozvánku poprosíte, anebo budete hledat různě po internetu vývojáře, kteří hledají k testování svých aplikací různé dobrovolníky. Osobně vám mohu doporučit vlákno na Redditu s názvem TestFlight. Zde můžete najít plno vývojářů s aplikacemi, které potřebují otestovat. Pokud se tedy chcete podílet na testování nějaké aplikace, která může v budoucnu třeba i změnit svět, tak je dost možné, že ji najdete právě na Redditu. TestFlight je početně omezený na 10 tisíc uživatelů v rámci jedné aplikace. Je tak dost pravděpodobné, že zbyde řada i na vás.

Závěr

Testování beta verzí aplikací rozhodně není tak moc záživné, jako testování operačních systémů – to vám rozhodně nikdo nebere. Pokud ale například hledáte nějakou aplikaci na App Storu a žádná vám nevyhovuje, tak je velmi pravděpodobné, že nejste sami. Možná už někdo na aplikaci, kterou byste využili i vy, pracuje a zrovna shání někoho, kdo by jí otestoval. Jednak tedy uděláte dobrý skutek, a jednak vývojáři pomůžete v tom, aby byla aplikace rychleji vyladěná a objevila se tak rychleji na App Storu.

testflight facebook

Dnes nejčtenější

.