Zavřít reklamu

Nejstarší dcera Steva Jobse, Lisa Brennan-Jobs, se rozhodla vydat knihu vlastních memoárů. Její dílo nese název „Small Fry“ a na pulty zámořských knihkupectví by se mělo dostat v průběhu příštího měsíce. Několik úryvků z připravované knihy ale bylo zveřejněno již teď a my vám je díky serveru Vanity Fair můžeme představit. Web zveřejnil ukázku z knihy, v níž se Lisa Brennan-Jobs vyznává z komplikovaného vztahu se svým slavným otcem. Popisuje jak své rané dětství, tak období posledních dnů Jobsova života.

Lisa Brennan-Jobs se v roce 1978 narodila Stevu Jobsovi a Chrisann Brennanové. To, že Jobs zpočátku své otcovství popíral, je všeobecně známé. Až do Lisiných dvou let věku s ní Jobs neměl prakticky nic společného. Poté, co musel podstoupit testy otcovství a začal na Lisu přispívat, se oba konečně setkali. Lisa ve své knize nezapomíná ani na toto první setkání, které proběhlo v kalifornském Menlo Parku.

„Víš, kdo jsem?“ zeptal se. Odhrnul si vlasy z očí. Byly mi tři roky, nevěděla jsem nic. „Já jsem tvůj otec.“ („Jako kdyby byl Darth Vader,“ poznamenala později má matka, když mi tento příběh vyprávěla.). „Jsem jedním z těch nejdůležitějších lidí, které kdy poznáš,“ řekl. 

Jobs poté začal Lisu navštěvovat častěji. Jezdili spolu na kolečkových bruslích, vozil ji ve svém Porsche, chodili na večeře a podnikali spoustu dalších věcí, jejich vztah byl ale stále problematický. Jednoho dne se Lisa svého otce zeptala na jeho Porsche – slyšela totiž fámu, že ho vymění pokaždé, když se auto poškrábe. Nesetkala se ale zrovna s milou odpovědí.

„Nic nechápeš,“ řekl. „Rozumíš? Nic. Nic nechápeš.“. Měl na mysli svůj vůz, nebo něco jiného, většího? Nevěděla jsem. Jeho hlas mě zraňoval, ostře, v mé hrudi.

V další z ukázek zase Lisa Brennan-Jobs vysvětluje, jak domněnka, že se počítač Lisa jmenuje právě po ní, způsobila, že ke svému otci získala bližší vztah. Jednou se ho ale zeptala, jestli tomu tak skutečně je.

Podívejte se na archivní fotografie z VanityFair:

„Ne,“ odvětil Jobs. O něco později ale svůj názor změnil. Bono z U2 se ho v průběhu jednoho společného oběda zeptal:“Takže – počítač Lisa se jmenuje po ní?“. Nastala pauza. Obrnila jsem se a připravila se na jeho odpověď. Můj otec se dlouze zadíval na svůj talíř a poté zpět na Bona. „Ano, jmenuje,“ odpověděl. Seděla jsem na své židli. „Myslel jsem si to,“ řekl Bono. Zkoumala jsem otcův obličej. Co se změnilo? Proč to teď najednou, po všech letech, připustil? Tehdy jsem si pomyslela – jasně, že je pojmenovaný po mně. Jeho lhaní mi najednou připadalo absurdní. Najednou jsem pocítila novou sílu. 

 

Knihu, z níž ukázky pocházejí, lze již teď předobjednat na Amazonu. Datum oficiálního vydání je 4. září.

Young Steve Jobs

Dnes nejčtenější

.