Zavřít reklamu

Mnoho technologických společností v čele s Applem si již řadu let zakládá na nekompromisní ochraně soukromí svých uživatelů. Ačkoliv se může na první pohled zdát tento postoj jako chvályhodný a pro nás jakožto uživatele velmi prospěšný, svá úskalí přeci jen má. Kvůli dodržování těchto pravidel je totiž mnohdy velmi ztížena práce různých vyšetřovatelů trestných činů, kteří k jejich objasnění právě určité informace například z telefonů potřebují. A právě na to poukázal ve středečním projevu na bostonské univerzitě šéf FBI Christopher Wray.

Wray se ve svém projevu rozpovídal nejprve o tom, že je FBI kvůli striktní ochraně osobních údajů společnostmi při vyšetřování do značné míry omezena. Například v minulém roce se jí nepodařilo proniknout do 7775 zařízení, které mohly potenciální zločince usvědčit. Mnoho společností a lidí však prý argumentuje tím, že přístup do zařízení není nutný hlavně kvůli tomu, že má FBI k dispozici spoustu dalších údajů, které lze získat mimo ně. To sice Wray nepopírá a připouští, že z metadat různých sms či hovorů lze získat poměrně mnoho informací, při vyšetřování jsou však tyto informace užitečné jen částečně, protože neobsahují to, co vyšetřovatelé potřebují. I kvůli tomu nabyl Wray přesvědčení, že je potřeba vytvářet softwary tak, aby do nich bylo možné určitými nástroji vyšetřovatelů proniknout. Jen tak totiž bude moci zůstat americký lid, kterému byla tato slova především směřována, v bezpeční.

Zákonodárci zaspali 

Nejsou to však jen technologické společnosti, které na tomto “problému” nesou svůj podíl viny. Šéf FBI je totiž přesvědčen, že k vyřešení celé problematiky nepřispívá ani postoj amerických zákonodárců. Tamní zákony totiž s moderními technologiemi absolutně nedrží krok, což svazuje vyšetřovatelům do jisté míry ruce. “V některých ohledech lze nynější situaci přirovnat například k nynějšímu dodržování dopravních předpisů, které by byly sepsány ještě pro koně,” přiblížil Wray situaci.

Poměrně zajímavé je, že se v USA o celém problému již dlouhou dobu ví a zákonodárci, bezpečnostní agentury a technologické společnosti se najít společnou řeč čas od času snaží. Vyjednávání jsou však obrovsky zdlouhavá a jediným impulzem, který je dokáže rozdmýchat, jsou tragédie, jejichž vyšetřování brání právě nemožnost dostat se k potřebným datům. Bohužel se však brzké vyřešení této zápletky očekávat nedá. Technologické společnosti totiž ze svých zásad nejspíš jen tak neustoupí.

apple-fbi

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.