Zavřít reklamu

Minulý týden jsme vás informovali o ambiciózním plánu Američana Jimmyho Grewala, který se rozhodl vdechnout život nefunkčnímu počítači Apple I. Pokud jste si však mysleli, že mu tento projekt zabere týdny práce, jste na omylu. Na svém Twitteru se totiž Jimmy pochlubil prvními úspěchy, které se svým týmem sklízí. Apple I už totiž částečně funguje.

Velmi vzácný a drahý počítač se podařil Jimmymu koupit před nějakým časem od soukromého vlastníka v nefunkčním stavu. Největší problém byl hlavně s rozsáhlou korozí na desce, která musela být pro obnovení funkčnosti počítače odstraněna. To se však naštěstí podařilo bez větších problémů a počítači již nyní po připojení k monitoru částečně funguje. Jediný zádrhel se objevil po připojení novější klávesnice, která fungování celého “soukolí” bránila.

Oprava starého počítače již došla dokonce do takové fáze, že je přes něj Grewal schopen načíst program ASCII zobrazující obličej Steva Wozniaka, který do počítače dostal pomocí iPadu simulujícího kazetový přehrávač. Pár dalších oprav, které dotáhnou toto dílo k dokonalosti, však ještě proběhne.

Za tento husarský kousek patří Jimmymu rozhodně respekt a uznání. Ačkoliv se totiž mohlo zprvu zdát, že si vytyčil téměř nesplnitelný cíl, nakonec sklízí zasloužené ovoce. A kdo ví. Třeba se v budoucnu do dalšího podobného projektu opět pustí.

apple-i

Dnes nejčtenější

.