Zavřít reklamu

O počítači Apple I jste se mohli na našem webu dočíst v minulosti hlavně v souvislosti s různými dražbami, na kterých za něj byli ochotni někteří zájemci vyplatit i více než 300 000 dolarů. Tento sběratelský kousek je totiž opravdu raritní a na světě jej existuje jen poměrně málo kusů. Přesto se však mezi jeho majiteli najdou i tací, kteří si jej nevystaví za skleněnou vitrínu, ale pokusí se jej vlastnoručně opravit a přivést jej zpět k životu.

Do opravování legendy mezi jablečnými počítači se pustil Američan Jimmy Grewal. Ten se o staré počítače od Applu zajímá již od poloviny 90. let, kdy je i začal sbírat. Z koníčku se však stala postupem času větší a větší láska a když si o pár let později založil vlastní firmu, která se specializovala na opravy různých elektronických obvodů, byla rázem ruka částečně v rukávě.

Zkušenosti jsou na jeho straně 

Se svými zaměstnanci se před nějakým časem pokusil postavit co nejpřesnější repliku Applu I a světe div se, sklidil s ní nebývalý úspěch – povedla se. Když pak přišla možnost zakoupit od soukromého vlastníka nefunkční originál, neváhal ani minutu a za nezveřejněnou částku jej odkoupil. Ten se následně rozhodl zrekonstruovat a zprovoznit, k čemuž by mu měly pomoci právě zkušenosti nabyté ze skládání přesné kopie z minulého roku.

Poměrně zajímavé je, že veškeré náhradní díly, které používá k opravě svého Applu I, pochází též z produktů starých jako sám počítač. Podle jeho slov získal pár komponent z různých aukcí na eBay, další pak sehnal ze starých konzolí od Atari či podobných produktů, které využívaly v té době stejné komponenty. I díky tomu je tak přesvědčen, že až své dílo dokončí, bude ve všech směrech i po mnoha výměnách komponentů od originálu, který smontoval Steve Jobs se Stevem Wozniakem v garáži Jobsova otce, k nerozeznání.

Snad se tedy Jimmymu jeho sen podaří uskutečnit a Apple I dostane díky němu druhý dech. Cíl je to totiž vskutku zajímavý. Tím spíš, když je Jimmy přesvědčený svou jablečný počítač neprodat, ale věnovat jej muzeu, aby jej mělo možnost vidět co nejvíce lidí.

Apple I fb

Zdroj: gizmodo

Dnes nejčtenější

.