Zavřít reklamu

Průmysl se smartphony zažívá v posledních letech zlaté časy. Přesto nám však prodejní výsledky předních světových výrobců z minulého čtvrtletí naznačily, že bychom se mohli dočkat v tomto směru útlumu. Minimálně u Applu totiž netáhly iPhony tak, jak se od nich očekávalo. Respektive, prodávaly se více než dobře, přesto jich však Apple prodal o něco méně než obvykle. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, se pokusil najít portál Wall Street Journal ve spolupráci s BayStreet Research.

Podle zprávy, kterou portál vydal, by mohl být jedním z největších problémů hlavně prodlužující se aktualizační cyklus smartphonů. Zatímco si totiž v roce 2014 kupovali zákazníci nový telefon průměrně každých 23 měsíců, nyní tato doba dosahuje zhruba 31 měsíců. Podle BayStreet Research však bude tento trend přetrvávat i v následujících měsících a v příštím roce se zastaví zhruba na 33 měsících, tedy bez tří měsíců třech letech.

Zdráhání se k upgradu telefonu však není tím jediným problémem, se kterým by se mohly jejich výrobci v budoucnu potýkat. Podle výzkumu se totiž mnoho lidí stále častěji rozhoduje i nad tím, zda pro ně nebude mít větší smysl zakoupit starší,používaný nebo repasovaný telefon místo investice do nové vlajkové lodi, která je mnohdy velmi drahá. Právě obliba repasovaných telefonů je momentálně na velkém vzestupu a již nyní tvoří 10 % prodejů smartphonů na celém světě. Toto číslo sice není nikterak vysoké, je však potřeba si zodpovědět na otázku, jaké telefony se vlastně nejvíce repasují. Pokud jste si na ní odpověděli, že vlajkové lodě (respektive kategorie prémiových modelů), máte samozřejmě pravdu. Je tedy jasné, že i tento trend může do budoucna prodeje smartphonů ovlivnit.

Minimálně 30 tisíc korun se zkrátka mnohým dát za tohoto krasavce nechce: 

Chyba nebo chytrý tah výrobců?

Je poměrně zajímavé, jak se celková mentalita zákazníků vyvinula k tomu, že jsou ochotni svůj telefon neupgradovat klidně i tři roky. Nejspíš však přišla ruku v ruce se stále se zlepšujícím výkonem a funkcemi telefonů, které se v minulých měsících a letech výrazně posunuly kupředu. Díky tomu, že je tak telefon ve velmi dobré kondici dlouhodobě, logicky potřeba upgradovat opadá. Dalším důvodem je pak samozřejmě již zmíněná cena, která je například u Applu opravdu vysoká a ani ostatní výrobci na tom nejsou o moc lépe. Z ní tak samozřejmě pramení právě zájem o starší či repasované modely, na kterých se dá výrazně ušetřit. Ani zájem o tyto modely však nemusí být zcela na škodu. Díky jejich nižší ceně si je totiž dovolí logicky daleko více lidí, čemž se uživatelská základna celého systému rozroste a tím pádem může generovat větší tržby ze služeb typu App Store, iTunes, Apple Music či iCloud.

Nechme se tedy překvapit, jakými kroky se bude trh se smartphony ubírat v následujících letech. Pokud však svými telefony výrobci zákazníky nepřesvědčí, je jasné, že se situace jen tak nezlepší. Znamená to tedy, že bychom se mohli dočkat daleko větších inovací, kterými by se nás výrobci pokusili ve snaze rozpumpovat trh oslovit? Uvidíme.

iPhone 8 Plus iPhone X FB

Zdroj: 9to5mac, AppleInsider

Dnes nejčtenější

.