Zavřít reklamu

O tom, že jsou asjiští výrobci smartphonů velmi sebevědomí a nebojí se jít do přímé prodejní konfrontace s Applem, Samsungem či dalšími zvučnými jmény, už z našeho webu určitě víte. Čínský Huawei však nad všechny poměrně radikálně vyčnívá. Jeho cíl je totiž jediný – ovládnout trh se smartphony. To se mu však daří poměrně solidně.

Doposud se světový trh s telefony dělil na tři kategorie – Samsung, Apple a ti další. Před pár lety se však vynořil “fantom” Huawei a dvěma suverénům, kteří se o svá míst strachovat nemuseli, začal nepříjemně dýchat na záda. V minulém čtvrtletí byl tržní podíl Huaweie přibližně 11,3% (dodával zhruba 39 milionů kusů smartphonů), zatímco Apple držel slušných 12% (dodával zhruba 40 milionů kusů). To se však podle informací, které získali zpravodajci z CNBC, změnilo.

Sesadí Huawei i Samsung?

Huawei totiž již Apple s největší pravděpodobností předstihl a pokud ne, nejspíš tomu tak v brzké době bude. Kdo by si však myslel, že bude o druhé místo litý boj, spletl by se. Huawei se s ním totiž nespokojí a Applu chce upláchnout co nejvíc to půjde. V plánu je dokonce útok na lídra trhu, kterým je již zmiňovaný jihokorejský Samsung. Otázkou však zůstává, zda to je větší výzva pro Huawei či pro lidi ze Samsungu. Čínská společnost se totiž prezentuje v opravdu zajímavém světle a podmanění si trhu není v jejím případě vůbec nereálným počinem. Samsung se naopak i přes skvělé výsledky lehce trápí a jeden z jeho šéfů, který nedávno rezignoval (více zde), dokonce prohlásil, že je potřeba najít nový hnací motor zisků, protože jsou nynější zisky společnosti spíše ze setrvačnosti. Boj o prvenství tak bude jistě zajímavý.

Pro Apple není udržení druhého místa prioritou

Je však potřeba si přiznat, že cílem Applu ovládnutí trhu nikdy nebylo. Respektive, důležité to samozřejmě je, s cenovou politikou cupertinské společnosti je to však spíše science-fiction. A právě na tom, že jsou iPhony poměrně drahé, se Huawei svými low-cost modely vyšplhal. Byla by však chyba si myslet, že si svůj úspěch vydobyl pouze tímto. Lidé totiž milují i jeho prémiové telefony, které si s cenou 700$ s jablečnými telefony příliš nezadají. Levné smartphony se však logicky prodávají lépe a když k tomu přičteme i opravdu širokou nabídku, kterou se Apple pyšnit vskutku nemůže, vychází nám z toho rovnice jak pro základní školu.

Huawei může nahrávat do karet i fakt, že jsou prodeje iPhonů 8 “jen” průměrné a prodeje iPhonu X nebudou v prvních měsících nikterak velké, protože jsou jeho dodávky opravdu titěrné. Těchto pár měsíců, které Apple promešká, by mohly Huawei na vybudování silné pozice na druhé příčce, která by znamenala skvělé výchozí postavení na Samsung, stačit. Nechme se však překvapit, třeba budou další modely z rukou čínské společnosti těžkým propadákem a Apple si své místo vydobude zpět. Osobně bych na to však příliš nevsázel.

Apple-Huawei-Fb

Dnes nejčtenější

.