Zavřít reklamu

Nekompromisní vizionář, který byl odhodlán změnit svět. Tak přesně takto by se dal charakterizovat otec Applu, Steve Jobs, který by dnes oslavil své 63. narozeniny. Pojďme si na tohoto velikána tedy v pár řádcích při této příležitosti zavzpomínat.

Steve je mnohými označován jako největší osobnost technologického průmyslu posledních čtyřiceti let. Není se však čemu divit. To, co se mu a partě jeho přátel začínajících se svým byznysem v garáži podařilo zrealizovat, je totiž opravdu nevídané. Ostatně, ani mu samotnému se nejspíše o úspěchu, který Apple pod jeho vedením postupem času sklízel, nesnilo. Jablečná společnost se totiž stala fenoménem, který se nebál světu představit inovace, díky kterým byl lepší. A právě pod těmito inovacemi byl tučným písmem podepsán sám Steve Jobs, jehož filozofie se do těchto produktů velmi silně promítala.

Když proto začal Steve kvůli závažné nemoci slábnout, byla to pro technologický svět obrovská rána. Prakticky nikdo si totiž nedokázal představit, jaký by byl technologický svět bez Steva a tím spíš, jaký by pak byl i Apple, který tolik miloval. Obavy o jeho život se však bohužel naplnily a tento velikán závažné nemoci 5. října 2011 podlehl.

Na den, který se zapsal do historie technologického průmyslu a nejvíce pak Applu černým písmem, vzpomínají se slzami v očích jableční zaměstnanci i nyní. Skvělým důkazem je byl například dojatý šéf Tim Cook na zářijové keynote, která se konala právě v divadle pojmenovaném po otci Applu. Na svého kamaráda tam na pódiu vzpomínal dlouhých pár minut a jen těžko zadržoval slzy, které se mu draly do očí.

Je těžké říci, jaký by asi Apple byl, kdyby stál v jeho čele Steve i nyní. Kdybych však měl mluvit za sebe, řekl bych, že výrazná osobnost typu Jobs Applu prostě chybí a nejspíš ještě dlouho chybět bude. Na druhou stranu by však byla chyba neustále hledět za sebe a naříkat, jaké by to bylo, kdyby tu s námi Steve ještě byl. Místo toho je na místě spíše vděk za to, jakým způsobem se do světa technologií vůbec zapsal a co vše nyní i díky němu bereme za samozřejmost. I když byl jeho čas na zemi poměrně krátký, troufnu si říci, že jej využil tak, jako jen málokdo. Buďme tedy vděční a dnes si na Steva vzpomeňme.

Všechno nejlepší, Steve!

Steve Jobs sta hungry stay foolish FB

Dnes nejčtenější

.