Zavřít reklamu

Minulý týden jsem vás informovali o úniku části zdrojového kódu z iOS 9, který umístil neznámý uživatel na serveru GitHub. Ačkoliv jsme se od Applu druhý den po úniku dozvěděli, že nám žádné bezpečnostní riziko nehrozí, stále jsme ještě neměli odpověď na otázku, kdo vlastně za zveřejněním stojí. To se však díky pátrání serveru Motherboard změnilo.

Chtěl pomoci kamarádům

Redaktoři Motherboardu zjistili, že za únikem kódu stojí nízce postavený zaměstnanec Applu, který si přál zůstat v anonymitě. K odebrání kódu se uchýlil už v roce 2016, přičemž hlavním důvodem bylo prý sdílení této informace s vybranou skupinou přítel z jailbreakové komunity. Právě jailbreak totiž z těchto informací velmi těží a tak se není čemu divit, že jsou vyvažovány zlatem. Podle slov zaměstnance mu však o žádné zisky či slávu nešlo, jelikož se do krádeže kódu nechtěl zprvu vůbec pouštět. Jeho přátelé ho však přemluvili s tím, že pokud jim kód poskytne, neposkytnou ho nikomu dalšímu.

Zajímavé je, že krom iBootu vytáhl zaměstnanec z iOS i další zajímavé informace, které však nebyly doposud nikde zveřejněny. Podle dostupných informací se však nejedná o nic, co by mohlo nějakým způsobem ohrozit bezpeční jablečných operačních systémů či produktů. Důvod k obavám tak není.

Vraťme se ale ještě zpět k malé skupině lidí, kteří kód od zaměstnance Applu získali. Motherboardu se totiž podařilo získat jednoho z nich. “Osobně jsem nikdy nechtěl, aby se tento kód dostal na světlo světa. Nikoliv však z jeho citlivosti, ale z obav z právního postihu, který by mohl následovat,” sdělil serveru muž a pokračoval: “Komunita Applu je opravdu plná zvědavých dětí a dospívajících, kteří mohli tyto kódy ze své hlouposti pověsit na GitHub.” Jeho obavy se tak nakonec naplnily a po pár zveřejněních na menších serverech jej někdo “pověsil” skutečně i na velmi sledovaný GitHub.

S ohledem na tyto skutečnosti je poměrně velké štěstí, že byl kód zveřejněn až dva roky po jeho krádeži. Pokud by totiž vyplul na světlo světa o něco dříve, mohl by mít Apple opravdu velké bezpečnostní problémy. Ačkoliv totiž dnes na iOS 9 funguje jen malé procento jeho produktů, tehdy mohla být situace zcela opačná.

pic1_ios92

Dnes nejčtenější

.