Zavřít reklamu

Neuplyne den, kdy by se hackerům nepodařilo získat přístup do tisíců internetových účtů. Přístup získávají většinou hacknutím databáze velkých společností a s těmito účty poté mají jediný plán. Snaží se je co nejdříve a co nejlépe zpeněžit. Na darkwebu a dalších místech se tak den co den prodávají uživatelské účty od nejrůznějších služeb, které pak umí další hackeři využít k vlastnímu prospěchu a jak už to ve světě hackerů bývá, prospěch jednoho vede k neprospěchu druhého. Jak se ale vlastně dozvíte, že někdo získal přístup do vašeho účtu? Co když o tom společnost sice informuje někde na svém blogu, ale nepošle vám mail s informacemi o změně hesla.

Právě to napadlo Troye Hunta, regionálního ředitele společnosti Microsoft a to konkrétně oddělení pro zabezpečení. Troy přišel s webem, který dokáže zjistit, zda byl váš účet hacknut a je nutné změnit si hesla nebo můžete být v klidu. Jeho web čerpá informace přímo od největších společností na světě, které se bohužel čas od času musí podělit s informacemi o tom, že jejich uživatelské účty už tak nějak nejsou jenom jejich ale mají k nim přístup hackeři. Stejně tak se našla celá řada hackerů a různých stránek darkwebu, které se s Troyem rozhodli spolupracovat a díky nim tak den co den získává přísun nových dat, ze kterých se vytváří databáze.

Jakmile pak zadáte do vyhledávání na stránce Have i Been Pwned svůj mail nebo přihlašovací jméno, okamžitě se dozvíte, zda jste se stali obětí hackera nebo nikoli. Pokud obrazovka změní barvu do červena, máte možnost se dozvědět z jaké konkrétní databáze unikl váš login. Samozřejmě vše nejlépe funguje s emailovou adresou. Pokud totiž zadáte například svůj mail, je jasné že je to váš mail. Pokud naopak zadáte do vyhledávání například Roman, je jasné že někde na světě někdo jméno Roman na login používá, ale nikdo vám již neřekne, zda jste to vy nebo někdo úplně jiný. Ověřit si svůj email však funguje velmi spolehlivě. Pokud zjistíte, že byl váš mail hacknut, změňte si hesla a při jejich vymýšlení dodržujte rady z článku na co si udělat přes Vánoce čas: změňte si hesla.

IMG_8859
IMG_8857
iPhone Mail FB

Dnes nejčtenější

.