Zavřít reklamu

HackJeště před nedávněm měli hackeři skutečně těžkou práci. Když totiž chtěli získat údaje z některého konkrétního uživatele, museli se dostat přímo do jeho počítače a upřímně, kdo z nás je natolik důležitý, aby se někomu vyplatilo hackovat jeho počítač. Samozřejmě se nyní nebavíme o tom, že se hacknuté počítače používají jako takzvané zombie pro DDOS útoky nebo o tom, že si stáhnete nějaký malware, který vás následně sleduje, ale o přímém průniku konkrétního hackera do počítače konkrétního uživatele.

Hackovat konkrétní počítač je při poměru úsilí a získaných informací natolik neefektivní, že se to vyplatí jen u lidí, kteří jsou pro hackera skutečně cenní a informacemi z jeho počítače jej mohou vydírat nebo je mohou prodat dále. V posledním roce se však extrémně rozšířily cloudové služby, které dnes díky jednoduchosti s jakou přicházejí například řešení iCloud od Applu nebo Google Drive používají i lidé, kteří v podstatě ani nevědí, co to cloud je. Na serverech obrovských společností se hromadí nepředstavitelné množství dat, které patří uživatelům. Sdílíme naše poznámky, zápisky, maily, fotografie a vše, co je intimní a doposud jsme to měli jen v našich počítačích.

Servery společností Dropbox, Google, Apple a mnoha dalších čelí útoky které nepamatují. Najednou je pro každého zajímavé hacknout servery iCloudu, protože díky jednomu průniku do systému získají údaje stovek tisíc, mnohdy i milionů uživatelů a i když je námaha pro průnik do cloudových systémů mnohem větší než ta, kterou musí hacker věnovat průniku do vašeho osobního počítače, výsledek je mnohem zajímavější. O zabezpečení těchto systémů se starají ti nejlepší z nejlepších, ovšem i ti uznávají, že hackeři jsou vždy o krok před nimi. Stačí si připomenout situaci posledních měsíců, kdy není týden, abychom se nesetkali s hacknutím významné služby, na kterou miliony uživatelů zálohují své intimní informace.

Apple hack

Díky zajímavosti cloudových služeb pro hackeři se již nejedná o hacky, kdy se lámou hesla nebo se hesla zkoušejí pomocí sociálního inženýrství, ale jedná se o hackování celých systémů, kterému se vy, jako běžný uživatel služby nemůžete bránit. Pro tyto hacky je jedno jak silné máte heslo, kolikrát denně jej měníte, podobným hackům se vy jako uživatel zkrátka bránit nemůžete. Samozřejmě to neznamená, že si nyní máte změnit hesla na 12345 s tím, že vám nic nehrozí, heslo vás totiž i nadále chrání před útokem přímo na váš účet, ovšem nikoli před útokem na celou službu.

Přesto však mají uživatelé možnost se bránit a nemusí pro to udělat nic složitějšího než se zamyslet. Zamyslet se nad tím, jaké soubory, složky, fotografie a informace chcete sdílet. Zda je rozumné nechat váš telefon automaticky uložit na cloudovou službu vše, co vyfotíte. Zda je rozumné firemní zápisnice ukládat na servery cloudových služeb. Pokud potřebujete komunikovat v rámci týmu a jste nuceni posílat si choulostivá data, pak je ideálním řešením přímá šifrovaná komunikace prostřednictvím protokolů jako je Skype a nebo volit cloudové služby menších poskytovatelů, o které není tak velký zájem. Pro hackery totiž nejsou až tak zajímavým cílem, jako hacknutí Dropboxu, iCloudu a dalších, na kterých jsou miliony uživatelů. Zamyslete se tedy nad tím, co vlastně sdílíte, podívejte se na nastavení ve svém telefonu a počítači a uvědomte si, zda vás informace které sdílíte v nesprávných rukou nemohou poškodit.

Dnes nejčtenější

.