Zavřít reklamu

Elon Musk před několika týdny světu ukázal svůj zbrusu nový tahač Tesla Semi. Díky tomu jsme se tak už mohli dozvědět o jeho přesných specifikacích a spatřit jeho design. Nicméně až nyní přichází americká automobilka s oficiálními cenami všech variant, za které bude elektrický kamion prodávat ve Spojených státech. I když se bude cenovka pro Evropu lišit, půjde o podobné částky. Jaká je tedy jeho cena, kolik si musejí zájemci připravit na rezervaci a kdy se ho vlastně dočkají?

Tesla Semi se prodává ve třech variantách, z nichž jedna je považována za limitovanou edici a do výroby se má údajně dostat pouze 1000 kusů. První dvě varianty se liší především svým akumulátorem, díky kterému je tak kamion schopný ujet více než 800 kilometrů na jedno nabití. Zatímco na Tesla Semi s dojezdem 300 mil, tedy přibližně 480 kilometrů, si zájemci musí připravit 150 000 dolarů, dražší model s delším dojezdem vyjde na 180 000 dolarů. Limitovaná edice s názvem Founders Series stojí 200.000 dolarů.

Pokud ovšem máte o Tesla Semi zájem, společnost jako obvykle vybírá zálohu a ta není vůbec nízká. Ještě před několika dny se předpokládala její výše 5 000 dolarů. Nicméně ta se nově zvýšila, a to rovnou čtyřnásobně. V případě limitované edice Tesla Semi musí zájemce uhradit rovnou konečnou cenu kamionu, která v přepočtu vychází na 4 300 000 korun. I když jsou počáteční náklady vysoké, podle slov Elona Muska každý majitel ušetří díky elektrickému pohonu. Ten je schopný se dostat až na polovinu ceny nafty.

Do výroby se Tesla Semi dostane v průběhu roku 2019. Ve stejném roce se pak spustí i prodej a tahač se tak dostane k prvním zájemcům. Tesla má obecně velmi velké problémy s dodávkou, například u Modelu 3 stále nedokázala pokrýt poptávku a automobil tak nedodala ani lidem, jenž zaplatili rezervační poplatek. Zda tomu bude i v případě Tesla Semi není jasné, ovšem nepočítá se s takovým zájmem jako v případě automobilů.

Tesla Semi FB

Dnes nejčtenější

.