Zavřít reklamu

Evropská komise minulý rok v srpnu rozhodla, že Apple musí Irsku zaplatit 13 miliard euro, což je v přepočtu 15,4 miliard dolarů, na daních zpětně za období od roku 2003 do roku 2014. Podle Evropské unie se cupertinská společnost v uvedených letech vyhnula daním a nyní deník The Wall Street Journal uvádí, že technologický gigant začne daně spáchat hned začátkem příštího roku.

Irský ministr financí Paschal Donohoe uvedl, že obě strany s podmíkami fondu pro úschovu peněz souhlasily, čímž se urychlilo to, že Apple začne splácet daně už v prvním čtvrtletí následujícího roku. Platba Applu zůstane ve fondu úschovy, zatímco obě strany se odvolají proti rozhodnutí Evropské unie.

“Máme specializovaný tým, který pilně a rychle pracuje s Irskem na procesu, který stanovila Evropská komise. Jsme si jisti, že Soudní dvůr Evropské unie zruší rozhodnutí Evropské komise poté, co přezkoumá všechny důkazy,” uvedl Apple ve svém prohlášení.

Ústředním bodem argumentace Evropské unie je, že irská komise pro výnosy poskytla jablečné firmě nelegální výhody v letech 1991 až 2007 tím, že mohla přesouvat příjmy z evropského trhu přes dvě dceřiné společnosti se sídlem v Irsku, které nejsou rezidentní. Irská vláda uvedla, že zásadně nesouhlasí s analýzou daňové situace, kterou provedla Evropská unie, a tak se proti rozhodnutí odvolává.

Apple uvádí, že Evropská unie provedla zásadní chyby ve výpočtech souvisejících s daněmi, které jí dluží, a tvrdí, že většina zisků v tomto období je splatná ve Spojených státech. CEO Tim Cook se k tomu vyjádřil stručně a jasně: “Je to politický kec.”

Apple Court fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.