Zavřít reklamu

Sken obličeje u iPhonu X vyvolává celou řadu otázek i téměř tři měsíce od svého oficiálního představení. Tentokrát však není na vině jeho (ne)proniknutelnost ale obava z toho, že jsou data získaná z obličejů jeho uživatelů poměrně snadno zneužitelná.

Největší problém spatřuje celá řada kritiků této technologie ve zneužívání skenů obličeje aplikacemi třetích stran. Ty by totiž podle nich mohly tajně shromažďovat velkou spoustu informací, které by následně posílaly svým vývojářům. Ti by s nimi pak mohli dále nakládat prakticky jakkoliv. Apple však tuto možnost důrazně vylučuje a opakuje, že je pro něj soukromí uživatelů prioritou.

Podle Applu není důvod k obavám

Aplikace třetích stran totiž nemají podle jeho slov přístup k mapě obličeje, kterou využívá Face ID. Jediné, co mohou využívat, je TrueDepth kamera, díky které lze vytvořit pomocí aplikací daleko reálnější rozšířená realita či podobné věci. I ta se však dá samozřejmě ke sběru určitých osobních dat využít. Data o věcech jako jsou rozlišování pohlaví, věk, rasa či výrazy obličeje však prý aplikace třetích stran v žádném případě shromažďovat nemohou.

Podle jednoho vývojáře, který již se senzory v iPhonu X kvůli vývoji své aplikace pracoval, to však není tak úplně pravda. Jeho aplikace totiž prý zprvu neobsahovala žádnou politiku ochrany osobních údajů, takže si mohl od uživatelů brát prakticky jakékoliv dostupné informace. I přesto však byla schválena a v App Storu bez problému fungovala. A přesně to by mohl být v konečném důsledku problém.

Řešení tohoto problému je však podle většiny světových odborníků poměrně jednoduché. Apple totiž musí bezpodmínečně zpřísnit pravidla schvalování aplikací a své zákazníky informovat, co vlastně povolením TrueDepth kamerky vývojářům poskytují. Nynější “vyskakovací” okno je totiž podle mnohých poměrně neúčinné.

Uvidíme, zda si Apple vezme podobná varování k srdci či nikoliv. Je sice pravda, že shromažďování osobních údajů aplikacemi třetích stran je problém pramenící ze schválení této aplikace Applem, na druhou stranu je však chyba samotných uživatelů, že podobným aplikacím, které jsou často velmi pochybné, důvěřují a nevěnují dostatečnou pozornost ani upozornění, jaké informace aplikace shromažďuje.

iPhone X TrueDepth camera FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.