Zavřít reklamu

Nová technologie pro zabezpečení iPhonu Face ID vyvolává rozporuplné reakce prakticky od svého zářijového představení. Ačkoliv nás Apple již mnohokrát ujišťoval, že je technologie o poznání dokonalejší než její předchůdce Touch ID a obejde ji jen jeden člověk z milionu, vypadá to, že se v pár věcech lehce přepočítal.

Již před nějakým časem jsme vás informovali o tom, že se iPhone X podařilo odemknout jak jednovaječným dvojčatům, tak sourozencům, kteří si na sebe byli podobní o poznání méně. Nyní to dokonce vypadá, že se v některých případech Face ID neporadí ani s maskou na obličej.

Je Face ID dostatečně bezpečné?

Bezpečnostní experti ze společnosti Bkav Corporation se totiž na Face ID a jeho bezpečnost v minulých dnech zaměřili a podrobili jej sérii testů. V nich testovala mimo jiné i masku vytištěnou na 3D tiskárně, která byla následně upravena tak, aby co nejvíce odpovídala tváří naskenované v telefonu. Když pak telefon zkusili za pomocí masky odemknout, nestačili se divit. Applem opěvované Face ID si totiž s maskou neporadilo a telefon bez problému odemklo.

Selhání Face ID potvrzuje to, co tvrdí tato bezpečností společnost již od jeho představení. Sken obličeje je totiž podle ní daleko méně spolehlivý než klasický otisk prstu. Jejich teorie se ostatně již před časem potvrdila při testech jiných skenů obličeje konkurenčního výrobců, které byly též po bezpečnostní stránce opravdu slabé.

I přes toto zjištění však lze Face ID za bezpečné zabezpečení považovat. V reálném životě totiž zřejmě moc lidí, kteří si vytvoří masku podle vašeho obličeje, upraví ji pro potřeby Face ID a použijí ji pro odemčení telefonu, nepotkáte. Face ID by též mělo postupem času stále více zlepšovat a nabídnout uživateli ještě lepší ochranu. Je tedy jen na vás, po jaké technologii pro zabezpečení telefonu sáhnete. Kdybych však byl vysoký vládní úředník v USA a měl v telefonu citlivá data, Face ID bych si k jejich zabezpečení zřejmě osobně nevybral.

face-id-mask
Face ID 3D mask FB

Dnes nejčtenější

.