Zavřít reklamu

Soudní tahanice ohledně různých patentů jsou s Apple spojeny skoro tak jako každoroční vydání nové generace iPhonu. Asi se tedy nebudete divit, že se před soudem brzy ocitne znovu. Malá izraelská společnost totiž předložila soudu v San Jose žalobu, ve které tvrdí, že jí jablečná společnost vědomě ukradla její patent na duální fotoaparáty a do svých iPhonů 7 Plus a 8 Plus je bez ostychu použila.

Vedoucí společnosti Corephotonics David Mendelovic si je úspěchem u soudu poměrně jistý. Uvedl totiž, že se s Applem před nějakým časem pokoušeli kvůli technologiím použitým pro duální fotoaparáty spojit a vyjednat určitý druh spolupráce. Apple technologie Izraelců zaujala, žádná dohoda o spolupráci z ní však nakonec nevzešla. Nikoliv však proto, že by byla technologie pro Apple nezajímavou, ale proto, že raději riskne soudní bitvu, ve které může uspět, než aby zaplatil domluvený finanční obnos předem. “Při vyjednáváních se společností Apple dokonce zaznělo, že i kdyby Apple něco porušil, bude trvat roky, než bude muset zaplatit sankce uložené soudem,” tvrdí Mendelovic.

Jak už bylo uvedeno v prvním odstavci, žaloba se týká pouze iPhonu 7 Plus a jeho letošního kolegy iPhonu 8 Plus. Duální fotoaparát prémiového iPhonu X v žalobě zahrnut není. Je to však pravděpodobně jen kvůli tomu, že se na trh dostal teprve před pár dny a tím pádem ho právníci společnosti nestihli do žaloby zařadit. To se však pravděpodobně v průběhu následujících dní stane.

Začarovaný kruh

Pokud se vám tyto žabomyší války zdají úsměvné už v tuto chvíli, ještě chvíli vydržte. Jelikož je totiž izraelská společnost startupem, její zisky tvoří ze značné části i finance investorů. A právě mezi těmi byste po chvíli hledání našli i jednoho z nejdůležitějších jablečných dodavatelů – společnost Foxconn. S trochou nadsázky by se tedy dalo říci, že peníze za zneužitý patent do společnosti skutečně proudí, byť trochu jinou cestou.

Nechme se tedy překvapit, jak celá tahanice dopadne. Jelikož je však celá rozepře zatím v plenkách, na finální verdikt si nejspíš počkáme pěkně dlouho.

iPhone 8 Plus camera back FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.