Zavřít reklamu

Jedním z největších lákadel nových duálních fotoaparátů iPhonu 8 Plus a iPhonu X je bezesporu vylepšený režim Portrét (Portrait Lighting), který nově nabízí možnosti portrétového osvětlení, které využívá sofistikované algoritmy k výpočtu toho, jak by měla vaše tvář reagovat na různé odlesky světla. Jak však Apple celou funkci vytvořil? Přesně na to si posvítil reportér webu BuzzFeed.

Phill Schiller, který byl redaktorem dotazován, hned na úvod prozradil, že už od samého počátku Apple využíval k vývoji práce různých portrétních fotografů a malířů, kteří portréty malovali. „Nepracovali jsme pouze s portrétními fotografiemi, využili jsme k malířství,“ řekl. „Pokud se podíváte na holandské mistry malířství a porovnáte je například s malíři z Asie, všimnete si jistých rozdílů v technice. My jsme se snažili vyzkoumat, proč jsou tyto styly jiné, v čem se odlišují a zda jsou nějak ztvárnit i softwarově.“

Až měli jableční inženýři informací dost, pustili se do práce. Nad vývojem prý strávili opravdu neuvěřitelnou porci hodin, protože se snažili vymyslet každý paprsek světla z různých úhlů. „Strávili jsme tím opravdu spoustu času. Měli jsme několik inženýrů, kteří se snažili porozumět obrysům obličeje a tomu, jak je máme efektivně osvětlit pomocí softwaru. Další inženýři pak pracovali na tom, aby byl tento proces co možná nejrychlejší,“ řekl Schiller.

Apple chce své fotoaparáty opravdu dokonalé 

Ostatně, to, že se snaží Apple vytvořit skoro profesionální fotoaparát, se stalo díky Schillerovi veřejným tajemstvím. Ten to totiž v rozhovoru potvrdil a poukázal na to, že se mu to s ohledem na umístění fotoaparátů iPhonu 8 Plus velmi dobře daří. „Žijeme v době, kdy je kvalitní fotoaparát závislý jak na kvalitním softwaru, tak hardwaru. Právě to může Apple díky svým zkušenostem využít.“

Když si uvědomíme, jakým způsobem naše fotoaparáty na telefonech fotí, musíme dát Philovi za pravdu. Kvalitní fotografie totiž vznikají opravdu díky kvalitním softwarům, které fotoaparáty řídí a běžným lidem focení výrazně usnadňují. V tomto ohledu jsou fotoaparáty smartphonů daleko před veškerými fotoaparáty, které jsou pro focení mnohdy složitější. „Vše je bezproblémové, fotoaparát dělá to, co vyhodnotí jako potřebné. Žádná nastavení, které by byly po nás potřeba, neexistují,“ chválí Schiller dnešní fotoaparáty.

Uvidíme, kam může své fotoaparáty Apple v dalších letech ještě posunout. Protože se však na fotografie podle slov Schillera zaměřuje opravdu hodně, můžeme další fenomenální fotoaparáty určitě očekávat. Jak vysoko však můžou ještě laťku nastavit, si odhadnout nedokážu.

iphone8-portret-fb

Dnes nejčtenější

.