Zavřít reklamu

Od představení nového iPhonu 8 a iPhonu 8 Plus uplynul už více než týden a na světlo světa se začínají dostávat jeho první recenze. Pokud tedy nad skleněnou novinkou přemýšlíte, mohlo by vám pár zahraničních recenzentů s vašim rozhodováním pomoci.

Například recenzent Geoffrey Fowler z Wall Street Journal  si myslí, že skleněné tělo u iPhonu 8 není v některých ohledech tou nejlepší volbou. Spatřuje v něm sice odkaz na legendární skleněný iPhone 4 a líbí se mu lesklý povrch po vzoru iPhonu 7, švy, které vznikají při spojích skla s hliníkem, však odsuzuje a označuje je za „knockout“. Telefonu se nedá upřít jeho pěkný vzhled, přesto se s konkurenčním Samsungem Galaxy S8 rovnat nemůže.

Fowler dále spatřuje obavy z tvrdosti skla použitého na iPhonu. Apple sice i při své keynote několikrát zdůraznil, že se nemáme díky extrapevnému sklu ničeho obávat, potvrdí to však až první „crash testy“, které nám odpoví na otázku, jak si telefony poradí s pády z výšek.

To redaktor webu Wired David Pierce to zas tak černě s iPhony 8 nevidí. Největší výhodu spatřuje v bezdrátovém nabíjení. „Nová možnost nabíjení způsobuje, že se iPhone cítí mnohem méně jako Tamagotchi. Nepotřebuje totiž tak často přísun krmení,“ vtipkoval na adresu výdrže baterie. Líbí se mu, že je tento způsob nabíjení velmi jednoduchý. Přesto si však neodpustil pár peprných poznámek o tom, že i když je bezdrátová technologie nabíjení pro telefony s Androidem dávno známá, někteří uživatelé iPhonů si ji užijí až teď.

V poslední větě má bohužel Pierce pravdu. Bezdrátové nabíjení bylo něco, co iPhonům chybělo už dlouho a jeho přidání už bylo opravdu na čase. Přesto se nedokážu ubránit pocitu, že přišlo o rok později. Daleko logičtější využití by mělo už minulý rok, kdy Apple odstranil 3,5mm jacka a znemožnil tak poslech hudby u nabíjení. Díky bezdrátovému nabíjení by tak dal lidem impuls ho alespoň při poslechu hudby používat.

Fenomenální fotoaparát vás bude bavit

Vraťme se ale zpět k recenzím. Tentokrát si posvítíme na šéfredaktora webu TechCrunch Matthewa Panzariniho, který se zaměřil primárně na nové kamery. Ty označil za „zabijáky“ a nejlepší důvody, proč se lidé odhodlají k upgradu. Mimořádný úžas spatřoval hlavně v nových efektech režimu Portrét, který je podle něj opravdu fenomenálním produktem Applu.

Je přesvědčený o tom, že tyto nové možnosti portrétu zaplaví brzy sociální sítě, protože z nich budou lidé nadšení. Studiové a obrysové světlo v režimu Portrét je totiž podle něj vskutku dokonalé. Jevištní osvětlení je sice na použití trochu složitější, efekt je ale také opravdu skvostný.

Nad fotoaparátem se rozplýval i fotograf z CNET James Martin. Ten nafocením 2000 fotografií důkladně otestoval iPhone 8 Plus. A výsledek? Skvělý! James si nemůže vynachválit nový HDR snímač, který přináší větší detaily ve světelných i stinných podmínkách. Fotograf dokonce prohlásil, že ani jeho profesionální zrcadlovka nedosahuje v některých ohledech kvalit iPhonu 8 Plus.

Pokud tedy nad iPhony 8 hloubáte, fotoaparát by mohl být spolu s čipem A11 Bionic ten největší tahák. O druhém zmíněném se totiž zase rozpovídal Nilay Patel z The Verge.

Nilay spatřuje v A11 Bionic solidní potenciál. Rozdílu ve výkonu mezi iPhonem 7 a 8 si sice skoro nevšimnete, rozdíly mezi dalšími řadami jsou však už o poznání znatelnější. Kdybyste však chtěli přecházet pouze kvůli vyššímu výkonu z loňského na letošní model, iPhone 8 vaší další zastávkou zřejmě nebude. Jeho funkce jsou totiž podle něj buď nahraditelné softwary z App Storu nebo se bez nich prostě bez problému obejdete.

iPhone 8 jako dobrá alternativa iPhonu X?

John Gruber z Daring Fireball je však s novými „osmičkami“ velmi spokojený. Dokonce si myslí, že kdyby letos Apple nepředstavil iPhone X, stanou se osmičky nejimpozantnějšími modely od představení iPhonu 6.

Podobný názor pak sdílí i Chris Velazco z Engadgetu. iPhone X sice strčil iPhony 8 svým pojetím bez problému do kapsy, i tak se s nimi však musí počítat. Jsou prý totiž skutečně vynikající, byť tolik změn nepřinesly.

To recenze Steva Kovacha z Business Insideru tak nadšeně nezní. Autor v ní pokládá otázku, kolik jste vlastně za telefon ochotni zaplatit. Pokud vám totiž nevadí se pár funkcí z futuristického iPhonu X vzdát, iPhony 8 špatnou volbou díky jejich výkonu nebudou. Steve tedy iPhony 8 vidí spíše jako otázku financí, než jakési jasné volby.

Co se tedy vlastně o iPhonu 8 myslet? Za poměrně málo peněz v porovnání s iPhonem X dostanete hodně muziky, která vás bude dalších pár let rozhodně bavit. Pokud jste však majiteli iPhonu 7, přechod na „osmičku“ pro vás pravděpodobně šťastný nebude. To, po čem sáhnete, je však čistě na vás. I recenzenti jsou jen lidé a jejich názory čistě subjektivní. Z některých je navíc cítit nadšení z iPhonu X, které logicky iPhone 8 ušlapává. Nejlepší tak bude vyčkat na reakce obyčejných uživatelů po pár týdnech používání. Třeba se po zahájení prodejů iPhonu X stanou iPhony 8 daleko žádanějším artiklem. Uvidíme.

iPhoen 8 Plus FB

Dnes nejčtenější

.