Zavřít reklamu

Pro náš další rozhovor jsme si vybrali velmi nadaného třiadvacetiletého designéra webů a aplikací, který se dokázal i přes svůj nízký věk prosadit v zahraničí a nasbírat tam díky zajímavým zakázkám cenné zkušenosti. Díky tomu se stal opravdu uznávaným designerem, který nemá o práci nouzi. Není se čemu divit, své výtvory dělá s nadšením a chutí opravdu precizně. I design našeho webu vznikl pod jeho rukama. Seznamte se s designerem Janem Wolingerem.

wolinger

Honzo, pro začátek našim čtenářům představte, co vlastně děláte.

Jsem digital product designer, což ve zkratce znamená, že se zabývám designem webů a aplikací.

 

Kdo o vás má trochu povědomí, ví, že jste pracoval i pro zahraniční společnosti. Jak se k takovým zakázkám člověk vůbec dostane?

Ano, zahraničních zakázek pár bylo. Dělal jsem například pro lidi z USA. Primárně však pracuji pro evropský trh, převážně pak Německo, Chorvatsko, Slovensko a samozřejmě Česko. V současnosti pracuji v české firmě GoOut.net, kde jsem zodpovědný za digital product design, což ve zkratce znamená, že se starám o navrhování uživatelského prostředí webů a mobilních aplikací.

A jak jsem se k tomu dostal? Poměrně jednoduše. Tak nějak jsem začal tvořit a své výtvory umisťovat na web dribbble.com, který podobné designéry sdružuje. Když pak někdo hledá designéra pro svůj projekt, zavítá právě tam. Přesně tam si mě vyhlédli například lidé ze Socialbakers (zabývají se analytikou sociálních sítí – pozn. red.), kde jsem dělal webdesignera.

 

Počkejte, chcete mi říci, že pokud je designer dobrý ale neznámý a založí si na dribbble účet, na který dá svoje výtvory, může si ho bez problému všimnout nějaká velká zahraniční společnost?

Přesně tak, víceméně to takhle opravdu funguje. Samozřejmě je však potřeba být trpělivý.

Pár ukázek prací:

To chápu. Přejděme tedy přímo k vašim zakázkám. Na jakou z nich jste vlastně nejvíce pyšný?

Přeci na všechny. (směje se) Teď vážně. S žádným projektem nezůstanete spokojený věčně. Vše se neustále vyvíjí a posouvá kupředu, takže práce, které jsem dělal před rokem, vypadají dnes v mých očích jinak a třeba bych je i jinak udělal. Každý projekt mi dal nějaké zkušenosti nebo jsem si mohl vyzkoušet něco nového. Co se týče poslední doby, baví mě hodně tvorba v mé současné práci a mám z ní opravdu radost. Zatím však nemůžu prozradit, na čem vlastně děláme.

 

Dobře, přesnou zakázku z vás asi nedostanu. Povíte mi alespoň, jaká byla nejzajímavější společnost, ve které jste kdy pracoval nebo pro kterou jste něco tvořil?

To se takhle asi také říci úplně nedá. Kdybych měl však vypíchnout jednu, velmi zajímavé bylo pracovat v Socialbakers. Člověk si tam vyzkouší práci ve velkém zahraničním kolektivu firmy, která má své kanceláře po různých místech na světě.

 

Práce v takové společnosti musí být určitě velmi inspirativní. Vlastně jste mi ale ještě ani nepověděl, na jakých zařízeních své projekty vytváříte?

Tak jasně, že na Macu. Co bych to byl za designéra. (směje se) Konkrétně teď využívám 15“ MacBook Pro 2016 s Touch Barem, ke kterému si občas připojím externí monitor. Vždy tomu však tak nebylo. Není to tak dlouho, co jsem ještě pracoval na Windows.

 

A jak tedy přechod z Windows na Mac z pohledu designéra hodnotíte?

Jediné, na co jsem si snad chvíli zvykal, byla minimalizace a zrušení okna. To je totiž na Macu na opačné straně obrazovky. Jinak byl přechod prakticky bezproblémový, takže jsem si zvykl rychle.

 

Když jste před tím tak vtipkoval, je pro vás jakožto designera prostředí macOS opravdu o tolik přívětivější, že jste se rozhodl k přechodu?

No, jeden z důvodů, proč jsem na MacBook přešel, byl ten, že jsem zkrátka potřeboval upgrade mého starého počítače s Windows. Protože jsem však potřeboval i speciální software Sketch, který prakticky nahrazuje Photoshop, byl MacBook jasná a nevyhnutelná volba.

 

Pokud vám ulehčuje práci, jste s ním určitě spokojený. Nedá mi to však nezeptat se, zda byste přeci nějakou výtku, která se vám na MacBooku vyloženě nelíbí, nenašel?

No, že by mě něco vyloženě štvalo, se říci asi nedá. Co se mi však třeba líbí více na Windows než na Macu je práce s okny. To se ale zase dá na Macu dohnat různými aplikacemi z App Storu.

 

A co třeba nabídka produktů Applu jako taková? I když jste říkal, že si MacBook občas s externím monitorem propojíte, nechybí vám někdy v nabídce třeba notebook s ještě větším displejem?

To právě vůbec ne. Pro mě by to bylo spíše na škodu. S MacBookem občas cestuji a původně jsem dokonce uvažoval i o 13“ modelu, to jsem však nakonec zavrhl. Většinu času ale stejně pracuji pouze na displeji. 15“, které můj Mac má, mi přijde na laptop více než dostačující.

 

Takže vám asi nevadí ani absence monitorů v nabídce Applu. A co třeba práce na iPadu? Zkoušel jste někdy něco takového? V kombinaci s Apple Pencil je to poměrně vyhledávaný produkt, se kterým se dají dělat neskutečné věci.

Ne, monitory mi opravdu nechybí. Co se pak týče iPadu, ani ten nevyužívám. Nevidím v něm totiž potenciál ho k mé práci využívat, s Apple Pencil je to podobné. S tím se podle mě vyřádí spíš ilustrátoři nebo umělci. Já si však při svých náčrtech vystačím bohatě s obyčejnou tužkou a papírem.

 Ukázka Janova pracoviště:

A jiné produkty vás netáhnou?

Krom iPhonu a MacBooku, který mám, se mi ještě celkem líbí Apple Watch. Nejsem si však úplně jistý, zda bych pro ně našel využití.

 

Když už jste zabrousil na iPhony a Apple Watch, nedá mi to se na jejich design nezeptat. Co si vlastně o designu a celkově produktech od Applu myslíte? Často se na našem webu setkáváme s názory, že se éra Applu dělí na „předjobsovskou“ a „pojobsovskou“. Vidíte to taky tak?

Přiznám se, že jsem nad tímhle nikdy moc nepřemýšlel. Těžko říci, jaké by to bylo za Jobse teď. Na nějaké takové závěry si opravdu netroufám. Co mě však na Applu štve a myslím, že to není úplně šťastné, je špatná kontinuita zařízení. Koupíte si nový iPhone 7, který nemá sluchátka s jackem ale s lightningem. Ty si však pak chcete připojit i k vašemu MacBooku a rázem je tu problém. Tady ty rozdíly v portech se dost tlučou a asi by vznikat neměly. AirPody, které však k iPhonu nedostanete. 

 

Ano, v tomhle směru je to občas opravdu kříž. Vraťme se ale ještě chvíli k vaší práci. Mladé designéry, kteří náš web čtou, bude jistě zajímat, v jakých programech na MacBooku primárně tvoříte. Prozradíte nám to?

Určitě. Nejčastěji využívám Sketch, Photoshop, After Effects, Zeplin, InVision. Krom toho všeho pak tužku a papír.

 

Pěkný seznam. Jak vůbec tvorba aplikace probíhá? Vy ji designově navrhnete a programátoři naprogramují?

Přesně tak. Je to sice trochu komplexnější proces ale ve zkratce to tak je. Začíná se od nějaké vize, přes skici, koncepty, vizuální zpracování, testování, prototypy až po samotné předání vývojářům.

 

No a pokud byste třeba teoreticky na poslední chvíli změnil názor a rozhodl se pro jiné řešení něčeho v aplikaci, můžete zasáhnout třeba i do skoro finální verze, nebo máte nějaký „dead line“, do kterého se musíte rozhodnout a pokud se po něm rozhodnete jinak, máte smůlu?

Spousta důležitých věcí, které by se měly doladit nebo udělat jinak, objevíte už při testování, během procesu navrhování dostáváte taky spoustu feedbacku. Veškeré chyby a vylepšení se pak doladí při aktualizacích. 

 

Pro jaký mobilní operační systém se vám aplikace tvoří lépe? Je v tom nějaký zásadní rozdíl?

Zásadní rozdíl je v uživatelském rozhraní, které je v Androidu i iOS úplně jiné. Každý ten systém funguje trochu jinak a podle toho musí být aplikace přizpůsobena. Kdybych si však měl vybrat, pro co radši dělám, je to rozhodně iOS.

 

Dobrá, tím bych naše povídání uzavřel, abych vás už déle nezdržoval od práce. Moc děkuji za rozhovor, ať se vám daří alespoň tak, jako doposud.

Super, taky moc děkuji. Mějte se a ať vás čtenáři stále čtou. 

 

jan-wolinger-fb

Dnes nejčtenější

.