Zavřít reklamu

Soudní spor Qualcommu a Applu kvůli nezaplaceným patentovým poplatkům, podezření z nekalé soutěže a dalším podobným věcem máte nejspíše ještě v živé paměti. Je sice pravda, že se o něm teď pár týdnů nemluvilo, válečnou sekeru však společnosti rozhodně nezakopaly. Svědčí o tom i nejnovější krok Qualcommu. Soudní tahanici však od něj nečekejte.

Qualcomm se rozhodl zvolit úplně jinou strategii a Applu uškodit po svém. Je si totiž moc dobře vědom toho, jak velký význam bude mít pro Apple i celý svět dnešní představení iPhonu X. A právě ten se pokusil svým nejnovějším příspěvkem na blogu degradovat. Sestavil totiž tabulku smartphonů s průlomovými technologiemi, které iPhone X a potažmo celý Apple předběhly a které vznikly i díky komponentům Qualcommu. Asi vás tedy nepřekvapí, že se v tabulce neobjevuje žádný jiný telefon než ten s operačním systémem Android.

Koncepty iPhonu 8 od Apple iDesigner:

 

Tabulka je mírně řečeno diskutabilní

Samozřejmě, Qualcomm má na mnoha technologiích lví podíl, protože by bez jeho čipů vůbec vzniknout nemohly. Je však potřeba si uvědomit, na jaké úrovni některé technologie při jejich vzniku byly. Dá se tedy vůbec považovat odemykání skenem obličeje, které bez problému obejdete přiložením fotografie za průlomové? Nejspíš ne. Ostatně, toto téma jsem už detailněji rozebíral v dřívějším článku.

To však není jediný bod, nad kterým by se dalo polemizovat. Celá tabulka je totiž v mnoha bodech mírně řečeno diskutabilní. Některé telefony, které v nich Qualcomm vyzdvihuje do nebes za jejich inovativnost a přínos budoucnosti totiž zmiňovanými technologiemi vůbec neoplývají. Namátkou můžeme zmínit velmi inovativní duální fotoaparát u modelu HTC One M7. Škoda jen, že má tento telefon pouze klasický fotoaparát s jednou kamerkou.

qc_onq_android_tablev4

Je tedy více než jasné, co se Qualcommu v posledních dnech honí v hlavě. Z událostí posledních měsíců totiž tuší, že se vztahy s Applem jen tak neurovnají a ztratí v něm opravdu silného partnera, který přinášel do jeho kasy nemalé peníze. Podobné „útoky“ by se tak daly označit za zoufalé činy či výstřely do prázdna, které však ničemu neprospějí. Na druhou stranu nám však tyto počiny jasně naznačují, jak velký boom iPhone X přinese. Z kroků ostatních technologických společností, které ví pravděpodobně o něco více než my, totiž cítíme obrovské napětí a strach. Uvidíme večer.

tim-cook

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.