Zavřít reklamu

Facebook se stal za poměrně krátkou dobu své existence světovým fenoménem, který sdružuje více než dvě miliardy jeho aktivních uživatelů na jednom místě. Jeho zakladatel Mark Zuckerberg však směřuje ještě daleko výše a svými plány se na veřejnosti vůbec netají. Nyní se například rozpovídal o jeho ambiciózních plánech s využíváním virtuální a rozšířené reality.

Na konferenci F8, která se konala tento týden, se Zuckerberg rozmluvil jeho desetiletém plánu, který by rád zrealizoval. Celá myšlenka spočívá v daleko propracovanější integraci umělé inteligence do širokého spektra funkcí, které známe nyní a co největší rozšíření virtuální a rozšířené reality do běžného života.

Hlavně druhá část jeho plánu je velmi zajímavá. Zuckerberg totiž představil platformu Facebook Camera Effects, která umožní vývojářům vytvářet aplikace pro rozšířenou realitu po vzoru jablečného ARKitu. Už z tohoto kroku je tedy nejspíš všem jasné, že se Facebook v následujících letech pokusí prosadit a ovládnout právě odvětví virtuální a rozšířené reality, které má zatím relativně pevně v rukou Google a Apple. Jablečný ARKit sice ještě není oficiálně venku, už teď je ale všem jeho potenciál více než jasný. U soupeření s těmito dvěma společnostmi však pravděpodobně nezůstane. Plány Facebooku jsou totiž daleko větší.

Čeká nás průmyslová revoluce?

Zuckerberg by rád změnil zaběhlé pořádky a svými odvážnými výroky zvedá ze sedadel kdejaké průmyslové magnáty. Ti by totiž mohli přijít kvůli jeho projektu o solidní balíky peněz. Facebook by totiž svou virtuální a rozšířenou realitou moc rád nahradil velkou část fyzických přístrojů a komponentů v našich životech.

„Nepotřebujeme fyzickou televizi, která zabírá místo. Místo toho si budeme v budoucnu moci koupit aplikaci TV za jeden dolar, která poběží v rozšířené realitě, a my si ji postavíme, kam budeme chtít. Navíc bude moci být daleko větší než ty, které máme doma nyní. To je samo o sobě opravdu skvělé. Ještě lepší je však to, když se zamyslíme, kolik fyzických věcí, které doma máme, nemusíme mít v budoucnu vůbec fyzických,“ popsal svůj plán Zuckerberg.

Přesné fungování této myšlenky sice zatím známa není, v kuloárech se však čile spekuluje o holografických brýlích či něčem podobném. Tato technologie by zajistila facebookovské inovaci potřebnou pestrost využitelnosti. Dokázala by totiž zahnout opravdu široké spektrum služeb doposud dostupných ryze skrze telefony či jiná specifická zařízení. Zda se však tato vize nakonec přeci jen podaří uskutečnit je ve hvězdách.

Příliš velké sousto

To, že se tato věc může velmi dotknout celého světa, si ostatně uvědomuje i samotný Mark Zuckerberg. Velká část světové ekonomiky totiž právě na výrobě telefonů, televizí, tabletů a dalších technologií, které by Facebook svou novinkou mohl vymýtit, stojí. To by samozřejmě nebylo dobré ani pro samotný Facebook. Respektive, ovládl by velkou část trhu, zaplatil by za to však i on sám vysokou cenu.

Jeho provázanost s ostatními technologickými giganty je totiž taková, že si to pravděpodobně dokáže představit jen pár vyvolených interních zaměstnanců. Je tedy možné, že se i díky tomuto celý desetiletý plán do značné míry změní. Pravděpodobně se tedy spíše dočkáme pozvolného zavedení této novinky, kterou využije zezačátku jen několik desítek tisíc vyvolených, z jejichž reakcí se postupně rozhodne o dalším vedení projektu. Zda bychom však měli očekávat v příštích desetiletích obrovský boom, či se nestresovat a mávnout nad obrovským soustem Facebooku rukou je zatím ve hvězdách. Dokázal by však Facebook něco podobného vůbec kvalitně zrealizovat? Těžko říci.

facebook-fb-3

Zdroj: independent

Dnes nejčtenější

.